זהו יומינו האחרון באיסלנד . בסוף היום נעזוב את מרחבי האי המדהים הקריר והרגוע הזה ונחזור ל"ציביליזציה " : ישראל החמה , המבעבעת , הרותחת . אבל לפנינו עוד יום שלם , להנות מהנופים הפתוחים , תופעות הטבע השקט והשלווה
את שעותינו האחרונות באיסלנד אנחנו מבלים ברייקיאנס , לשון יבשה שפירוש שמה " לשון היבשה המעשנת" . זוהי פיסת הקרקע האיסלנדית הראשונה בה התיירים נתקלים – בקצה לשון היבשה ממוקם שדה התעופה – ומיד ממשיכים הלאה , לרייקיויק , למעגל הזהב , ולטיול סובב איסלנד . אבל לפיסת אדמה קטנה זו יש לא מעט להציע.
למרות קרבתה לרייקיויק , רייקיאנס שוממה למדי : שני כבישיים אורכיים – 41 ו 427 כביש עפר ברובו , ושני כבישים רוחביים – 42 כביש עפר ן43 חוצים אותה . הפינה הצפון מערבית שלה היא הפינה המיושבת ביותר , ושם בילינו ביום הראשון לטיול .
רייקינס אף היא נמצאת על קו התפר המחבר בין שני הלוחות הטקטוניים , ולכן גם בה יש לא מעט אתרים של עמודי אדים הבוקעים מהאדמה , בורות ובריכות של בוץ מבעבה , שדות לבה מכוסי איזוב, ואפילו מקומם בו ניתן לראות את איזור התפר. יש בה אגמים כחולים , ומפלים – בזעיר אנפין כל מה שיש לאיסלנד להציע .
הנסיעה לאורך הכבישים מבטיחה מראות דרמטיים של מצוקים היורדים אל הים ,
נסיעה בין גושי לבה מכוסים אזוב ירקרק , והרבה שלווה
בלשון יבשה קטנה זו היו כמה התפרצויות של הרי געש , מאז הגיעו לכאן המתישבים הראשונים . הר הגעש אוגמונדרגיגאר התפרץ בשנת 1151 , ולשונות הלבה שלו הגיע עד לים . ההתפרצות הראשונה התרחשה במאה ה14 .
בשנים האחרונות נראית תנופת פיתוח תירותית באיזור ומקומות בעלי עניין משוךטים ומוסברים . למידע על מקומות עניין באיזור כדאי לובקר באתר התיירות של רייקיאנס.
מבין כל האתרים שרייקינס מציעה אנחנו בוחרים באתר סלטון SELTUN הנמצא על כביש 42 . זהו אחד מכמה שדות גיאולוגיים באיזןר , שניתן לחזות בו בנחלים טרמיים, בורות בוץ מבעבע ,עמודי קיטור המגיחים ממקומות שונים , וחול צבעוני . הגופרית המצויה במקום היא האחראית על הריח , ועל חלק מהצבעים . האתר הוכשר לאחרונה , הוקם בו דק המאפשר הליכה בטוחה , שירותים , שולחנות פיקניק , חניה וכמובן שילוט המסביר על התופעות הגיאולוגיות .
האיזור ידוע במיוחד , עקב כריית גופרית שנעשתה באיזור לפרקים במאות השמונה עשרה והתשע עשרה . רוברט בונסן ביקר באיזור ב1845 ועל סמך מה שראה הגה את התיאוריה שלו על יצירת חומצה גופריתית.
ההסבר הגיאולוגי לנוף החוצני הזה הוא פשוט . כאשר מים חודרים לתוך האדמה , מחלחלים ומגיעים למגמה הלוהטת בתוכה – כ1200 מעלות צלזיות – הן נהפכים לאדי קיטור היוצאים דרך סדקים וחללים אל פני האדמה . וכך אנחנו רואים עמודי אדים . אם האדים פוגשים מים על פני השטח הם גןרמים לבעבוע על פני המיים .
האיסלנדים האמינו בקיומם של ציפורי מעיינות חמים , שהיו צוללים לתוך הבועות המבעבעות כשמישהו היה מתקרב. היו שהאמינו , שציפורים אלה הם נשמותיהם של המתים . זוג חוקרים איסלנדיים אפילו יצא לחפשם במאה ה19 , אבל לא העלו בידם דבר.
במרחק נסיעה קצר משם , אנחנו מגיעים לאגם קטן , שמימיו צלולים. השמיים מטולאי העננים , משתקפים במימיו וצובעים אותו בגוונים תכלת-טורקיז-ירוק .
האתר המפורסם ביותר במקום הוא ה"לגונה הכחולה " , אתר ספא עם בריכת מים חמים , בתוך שדה לבה. בריכת המים החמים נוצרה כאשר נערכו קידוחים באדמה , בזמן שבנו תחנת כוח גיאוטרמית. אמנם זהו מקום נחמד לסיים בו טיול באיסלנד, אבל עקב מגרש החניה המלא באוטובוסי תיירים, מחיר הכניסה היקר , והעדר מגלשות מים , החלטנו לשנות את בתוכנית ולקפוץ לבריכה בכפר השכן .
תם ונשלם טיולינו , ההמראה לעת הדימדומים איפשרה עוד מבט אחד חטוף אחרון על האי המדהים הזה , שאליו עוד נשוב.
—————————————–
20 דקות אחרי ההמראה, מודיעה הדיילת שהר הגעש ברדבונגה התפרץ .