"מעגל הזהב " הוא שמו השיווקי של מסלול הסיור הפופולרי ביותר באיסלנד , וכולל שלושה אתרים המסודרים במעגל דמיוני , במרחק לא רב זה מזה . האתרים מרוחקים כ 35-50 ק"מ מרייקיויק הבירה , ולכן נגישים בסיור יום לכל מי שמגיע לאיסלנד . בימים שבנמל איסלנד עוגנת ספינת קרוז , ניתן לצפות באוטובוסים על גבי אוטובוסים המעמיסים על יהם תיירי יום , בדרכם ל"מעגל הזהב " . האתרים האלה עמוסים וצפופים במשך שעות השיא של היום . מכיוון שאתרי איסלנד פתוחים בכל שעות היום והלילה ובקיץ הימים ארוכים , מומלץ להקדים ולבוא ,( או לאחר ולבוא ) וכך להמנע מהצפיפות .
אנחנו מתחילים בפארק הלאומי ת'ינגווטליר (Thingvellir) אתר בעל חשיבות היסטורית ועניין גיאולוגי רב. סמוך לכניסה לפארק הנוף משתנה ואנחנו נכנסים לאיזור עשיר בצמחיה – אומנם ברובו שיחים נמוכים – אבל בהחלט יוצא דופן בהשוואה לנוף הקירח עטור החזזיות והטחבים שבו בילינו בימים האחרונים. שיחים אלה מהווים מוקד משיכה למגוון גדול של ציפורים , שאת ציוציהן ניתן לשמוע בעצירות נוף . מלבד הציפורים , עומד שקט באויר ,שרק מאוחר יותר אני מבינה את מקורו . השקט הוא אינו של תוצאה של העובגה שבכל מקום אנחנו לבד , אלא נובע מכך שאין רוח , אפילו לא טיפה , האויר אינו זע . כמעט בכל מקום שביקרנו היתה תנועת אויר : החל מבריזה קלה שכמעט אינה מורגשת , וכלה ברוח עזה על רכס הר , שם החזקנו היטב בקטנה , על מנת שלא תעוף. הרוח משמיעה את עצמה . היא מקרבת ומרחיקה את השיחה בינינו , לעיתים גורמת לנו ממש לצעוק כדי להשמע . הרוח בוחרת אילו קולות להביא אלינו . ואילו כאן בשקט , הקולות בוחרים מתי להשתמע : ציוץ של ציפור , מכונית חולפת ומעבר לזה – דממה.
איסלנד יושבת על מפגש של שני לוחות טקטוניים : הלוח האיירו אסיאתי והלוח האמריקאי . רובו של קו המפגש הזה , המכונה הרכס האמצע אטלנטי , נמצא מתחת למי הים הצפוני והאוקיאנוס האטלנטי , ורק הפסגות הגבוהות שלו מתיתות מעל המים – כזאת היא איסלנד. פארק ת'ינגווליר , שהוכרז כאתר מורשת עולמית ב2004 , הוא אחד המקומות בהם ניתן לראות את שני הלוחות האלה נפגשים .
התמונה לעיל חביבה ככל שהיא מטעה , אלה הם לא שני קצוות הלוחות הטקטוניים , אלא סתם סדק "קטן " באדמה . הרכס המרכז-אטלנטי הוא תוצר של תהליך היפרדות היבשות, שהחל לפני כ-180 מיליון שנה. תהליך זה, הנמשך גם כיום, מביא להתרחקותו של הלוח הצפון-אמריקאי מהלוח האירו-אסיאתי, וזאת בקצב של כ-2.5 ס"מ בשנה, וכך שטחה של איסלנד גדל בכל שנה ב2.5 ס"מ בכל שנה ( בממןצע כמובן ).
האגם ת'ינגואלואטן הוא תוצאה של פעילות גיאולוגית בסוף עידן הקרח האחרון. מתחת לשכבת קרח של כ1000 מטר פעילות וולקנית רחשה וגעשה , ויצרה סדקים באדמה , מערות לבה , רכסים ועמק . כאשר הטמפרטורה עלתה , והקרחון נמס נקוו המים בעמקים האגם נוצר לפני כ12000 שנה. הפעילות הוולקנית המשיכה ושינתה את תוואי פני השטח , נוצרו הרי געש בסביבה הסמוכה , ולבה זרמה אל תוך העמק. הפעילות הוולקנית , שניתן לראות את תצורותיהן כמעט בכל פינה פסקה לפני כ2000 שנה . אבל מעצם טבעו של המקום – קו שבר גיאולוגי , ברור שתהינה התפרצויות נוספות, והשאלה היא רק מתי ?
ההרים והגבעות שמקיפים את האיזור כתוצאה מפעילות הוולקנית , משמשים כמעין ספוג או פילטר , מי הפשרת השלגים , אן משקעים מחלחלים דרכם במשך שנים רבות , ונובעים בזרמים תת קרקעים אל תוך האגם , בכך מבטיחים את מימיו הצלולים .
המים כל כך צלולים , שבמקומות עמוקים מספיק הראות היא עד לעומק של כ 60 מטר . באיזור ישנם כמה אתרי צלילה ושנרקול , והידוע שבהם " סילפרה" – גברת הכסף . נביעת המים התת מימית , הגורמת לתזוזת מים איטית , כמעט אינה מורגשת ואינה נראית לעין , אבל היא ההסבר לעובדה ש
מעבר לעניין הגיאולוגי שיש לאיזור , יש למקום חשיבות היסטורית. איזור זה היה איזור התכנסות השנתי של המועצה של איסלנד , החל מימיה הראשונים לפני כ1200 שנה . המתישבים הראשונים שהגיע לאיסלנד בערך ב784 לספירה עזבו את נורווגיה בתקופה שבה החל להתגבש שלטון מרכזי בידי מלך אחד . עד לאותה תקופה נוווגיה כמו רבות מארצות אירופה היתה מחולקת לאזיןרים קטנים , שכל אחד עמד תחת השפעתו של מנהיג , מעין ראש שבט , שעשה בשטחו כרצונו , ועסק בהקמת בריתות מתחלפות עם שכניו . כאשר השלטון המרכזי החל להתגבש בידי אדם אחד , אלא שלא הסתדדרו איתו או עם הרעיון נאלצו לעזוב . וכך המסתישבים באיסלנד , למודי טראומת שלטון מרכזי , החליטו לנהל את עניניהם בצורה דמוקרטית – ההחלטות יתקבלו במועצה שתתכנס פעם בשנה . אתר ההתכנסות נבחר להיות ת'ינגווטליר , ומכאן שמו "שדות המועצה "
וכך בכל שנה , לקראת הקיץ התכנסו ובאו תושבי איסלנד למועצה . המפגש כמובן נשא אופי של הפנינג : זה היה הזמן לראות ולהראות , למצוא שידוך , לישב סיכסוך , להתעדכן ברכילות , לסחור ולמכור . התוכנית הראשמית כללה הקראה של כל קודקדס החוקים – הגרייגראס – ומתרטו היתה להזכיר לאיסלנדים איך אמור ויקינג להתנהג . התכנסויות תושבי איסלנד המשיכו עד אמצע המאה השמונה , גם בתקופה שאיסלנד לא היתה אמצעית , והמקום היה תמיד סמל ללאומיות האיסלנדית . הצהרת העצמאות של איסלנד , לאחר שקיבלה את עצמאותה מדנמרק בתום מלחמת העולם השניה , הוקראה אף היא כאן בת'ינגווטליר .
השביל מוביל אותנו אל מפל קטן אך יפה – מפל אוקסה, בתקופות היותר חשוכות של איסלנד , הוטבעו בנחל זה נשים שנחשבו מכשפות . כיום איסלנד ממוקמת במקום הראשון בעולם מבחינת שיוויון בין נשים וגברים.
ישנם לא מעט שבילי טיול בפארק , במרכז המבקרים בו ניתן לקבל מפות והמלצות . כמו כן ניתן ללמוד שם על הטבע והסביבה של הפארק בעזרת מסכים אינטרקטיביים .
האתר הבא אליו מועדות פנינו הוא גייזר – ללא ספק אחד האתרים המדליקים ביותר באיסלנד. למעשה מקור המילה גייזר הוא אותו גייזר שנמצא כאן על מעגל הזהב . גייזר המקורי אינו מתפרץ יותר , אבל "סטרוקור" אחיו הקטן של גייזר , דווקא כן , ואפילו לעיתים קרובות . כבר מרחוק ניתן לראות אדים העולים מהאדמה .
לאתר הזה שמור מקום כבוד בפינת "הקטעים המשפחתיים " בסיבו הקודם באיסלנד , יותם שהיה אז בן 6 ניהל יחסי עניין – פחד עם נושא הרי הגעש. הוא בהחלט היה מודע למאפיינים הגיאולוגיים של הארץ בה טיילנו , והיה מסתובב בחשש מה באתרים הגיאולוגיים השונים , לועות געש וכו . וכך לקראת סוף הטיול , כשהגענו לאתר גייזר , הוא רץ לפנינו ונעמד לצד האנשים המקיפים את מקום ההתפרצות של "סטרוקור ". סטרוקור מתפרץ בערך כל 5-10 דקות , וקודמת להתפרצותו בועה כחולה וגדולה שעולה ומתנפתחת .
בועה זו , יפה ומרשימה ומרתקת בפני עצמה ללא ספק , נראתה אז ליותם כאטרקציה עצמה , והוא עמד והתבונן בה להנאתו כשלפתע : ווש!
יותם בטוח שכל אשר יגור בא לו – והר הגעש התפרץ פה ממש אל מול עיניו , ניתר לשמיים בבהלה , פרץ בבכי קורע לב ורץ אלינו – הוריו המתגלגלים מצחוק . הפעם יש לציין – היתה חויה מתקנת.
האתר האחרון בסדרת הזהב הוא מפל הזהב – גולפוס . המפל נמצא על נהר קויטה – שפירוש שמו מים לבנים , ומקורותיו בקרחון לאנגיוקוטל הסמוך. למרות שמו , מי הנהר חומים אופים כמאפיין מי הפשרת לגים שגוררים איתם אפר , חול ואבנים קטנות . אהל בתאורה הנכונה , ובמיוחד עם קשת המראה בהחלט שווה זהב. המפל נופל כ32 מטר דרך שלוש מדרגות רחבות אל הערוץ .
מדהים לחשוב שמפל יפהפה זה , החביב על תיירים ועל מקומיים , היה מועמד להעלמות עקב רתימת המים הנופלים לטובת יצור חשמל על ידי יזמים בתחילת המאה העשרים. סיגרידור תומסדוטיר, נערה שגרה בחווה סמוכה וחשבה שחבל להרוס פלא טבע שכזה , פתחה בצעד מחאה – היא צעדה את כל הדרך לרייקיויק , כדי להביע את התנגדותה . מחאתה צברה לה תומכים בקרב תושבי איסלנד , והמיזם נפל .
"מעגל הזהב" הוא ללא ספק דרך נפלאה לסיים טיול באיסלנד . לנו נותר עוד יום אחד אחרון.
נהדר! אנחנו טיילנו באיסלנד בחורף, גם כן חוויה פנטסטית.
תודה גליה ! איסלנד בחורף היא בהחלט בתכנון . נשמע לי חוויה מדהימה!