מקומות שבהם הטבע מתחיל ממש בקצה העיר אהובים עלי במיוחד. אני תמיד מחפשת להתמקם בעיירות שבהם אפשר ללכת לטייל ברחוב, ולהמשיך ממנו הישר אל תוך מסלול בטבע. כזאת היא העיירה זקופנה בפולין, השוכנת למרגלות הרי הטטרה. פארק הטטרה הוא הזדמנות נהדרת לתרגל טיולי הליכה בטבע האירופאי.
הרי הטטרה
שמם של הרי הטטרה נגזרים ממילה סלובקית עתיקה שפירושה "צוק גבוה". אמנם רק חמישית מהרי הטטרה נמצאים בשטחה של פולין, אבל די גם בשטח זה לספק מסלולי הליכה מגוונים ומענינים. שרשרת הרי הטטרה המשמשת כגבול בין סלובקיה לפולין היא חלק מהרי הקרפטים, היוצרים קשת הררית באורך 1500 ק"מ, ההחוצה את מזרח אירופה. לפני כ300 מליון שנה כשפנגיאה היתה היבשת היחידה על פני כדור הארץ, נחו הסלעים שיצרו את הטטרה מתחת לים. לפני כ200 מליון שנה כוחות גיאולוגיים הביאו להתפצלותה של פנגיאה לשתי יבשות, ובהמשך כל אחת מהן לתת יבשות, תוך כדי תנועה של לוחות יבשתיים צפונה. כשהתנגשו לוח היבשה המכונה הלוח האפריקאי בלוח היבשה המכונה הלוח האירואסיאתי התרוממו ונוצרו הרי האלפים הגבוהים. מעוצמות הלחצים נוצרו קמטים נלווים. אחד מהם היה רכס הקרפטים, שהרי הטטרה הם חלק ממנו.
תקופות קרח, הפשרה וקפיאה לסירוגין, תנועת קרחונים ומים שחקו את ההרים ויצרו עמקים כפי שאנחנו רואים אותם היום. בהרי הטטרה ישנה צמחיה מגוונת, ומגוון מיני בעלי חיים רב. השלטונות משני צידי הגבול עושים רבות כדי לשמור על האיזון האקולוגי. קשה מאוד לראות בעלי חיים כיוון שהפארק מלא במטיילים ומבריחים את בעלי החיים. בחלק התחתון של הפארק הציפורים מסתתרות בין העצים. למרות גובהו הנמוך יחסית של הרכס, ניתן לראות בו גם צמחיה אלפינית. כדי להנות ממנה, ממראות פתוחים, ומהאגמים יש לעלות אל מעבר ל1400 מטר.
טיול והתמצאות בפארק הרי הטטרה
מפת הטיולים שמחולקת במלונות מסמנת זמן הליכה במסלולים ולא קילומטרים. זה מתגלה כמדד מאוד נוח. צבע המסלול אינו מעיד על הקושי. על מנת להעריך את הקושי כדאי להתבונן באופן יחסי באורכו של המסלול ועל הזמן שיקח. הזמן המסומן מתאים לקצב של אדם מבוגר בכושר סביר ובהליכה רצופה. כיוון שהלכנו עם ילדה בת 9 הכפלנו את ההערכה ב1.5 , אנחנו לא ממהרים לשום מקום. עוצרים לפוטוסטופ. בוחנים מקרוב פרחים וצמחים.
המסלולים השונים מחולקים למקטעים כך שאפשר בקלות להתאים טיול בהרכבה עצמית לפי הזמן העומד לרשותינו. גם בשטח המקטעים מסומנים היטב בשלטים, כאשר על כל שלט צבע המסלול וזמן ההליכה עד לנקודת סיום המקטע. רמת הקושי של המסלולים משתנה, החל מקטעים סלולים, דרך שבילי עפר, וכלה בעליות וירידות על אבנים. בכל מקרה מאוד ברור תוואי המסלול.
השהות בפארק היא בתשלום. עלות שהות ליום למבוגר היא 5 זלוטי, ולילד 2.5 .אפשר לקנות גם כרטיס שבועי. לפארק יש כניסות רבות ומשלמים בכניסה. הפארק מטויל מאוד. הסטטיסטיקה מדברת על 3.5 מליון מבקרים בשנה. בכל המסלולים פוגשים מטיילים רבים בכל הגילים. מרבית המבקרים הם פולנים. האוירה נעימה מאוד, הפארק נקי מאוד, ולפעמים זה אפילו נעים לגלות שאתה לא לבד.
מפת מסלולים של הרי הטטרה ניתן למצוא כאן
מידע על הבקתות האפשרות לינה בהרים במסגרת טרק תוכלו למצוא כאן.
אפליקציה עם תכנון שבילים תוכלו להוריד מכאן.
לטייל עם ילדים
לילדים יש יכולות הליכה מדהימות. הקטנה שלנו בת 9.5 יכולה לגמוע 15 ק"מ ויותר בכל יום. הבעיה היא סבלנות ועניין. הטבע והנופים מענינים אותם רק עד רמה מסויימת. מבחינתם הליכה רק כדי להתבונן על הנוף ומיד לחזור לא מצדיקה את המאמץ. ילדים צריכים אקשן: סלעים לטפס עליהם, גשרים לעבור מעל המים, מדרגות, עליות וירידות ,עצירות שכשוך. גם המסלולים הקצרים בהרי הטטרה מספקים את כל זה.
כשקלו כל הקיצים, והקטנה עייפה ונדרש איזה פוש, האיש עובר לספר סיפורים. סלעים, עצים, מים זורמים – היש תפאורה טובה מזה לסיפור ההוביט ?
הליכה בטבע מעוררת תיאבון במיוחד אצל ילדים. אנחנו תמיד יוצאים עם אוכל, גם למסלולים קצרים של שעה. ילד רעב, הוא ילד עצבני!
את מסלולי ההליכה אנחנו מתחילים בהדרגה. ביום הראשון אנחנו בוחרים מסלול קצר, כדי לחוש את הפארק, את השילוט בו, להבין איך להעריך את רמת הקושי מתוך המידע, ולהרגיל את הגוף להליכה. בימים הבאים, אנחנו בוחרים מסלולים ארוכים יותר.
מסלול טיול ב"עמק הלבן"
מתוך זקופנה יוצאים מספר מסלולים לעמקים הנמוכים של הטטרה. העמק שבחרנו לטייל בו הוא"הערוץ הלבן" Dolina Bialego . המסלול מתחיל בקצה רחוב בעיירה זקופנה. תוך כמה צעדים אנחנו בתוך יער ירוק. השביל מוביל אותנו לצד אחו ירוק, דרך גשר מעל נחל קטן אל הכניסה לפארק.
זמן כולל: 3 שעות מרגע כניסה למסלול, לקח לנו עוד כ40 דקות בכל כיוון להגיע ממלוננו לנקודת ההתחלה, אפשר לקחת מונית לחסוך את ההליכה.
מים: 1 ליטר לאדם. בעמקים חם ולח.
חלקו הראשון של המסלול הוא עליה מתונה, על שביל רחב ונוח להליכה. המסלול עובר לצד נחל, ומפעם לפעם אנחנו חוצים אותו על פני גשרים. חם היום ולח, אבל ההליכה בצל עם משבי רוח מפעם לפעם נעימה מאוד. ברקע ציוץ ציפורים. בפארק ישנם בעלי חיים וביניהם איילים ודובים, אבל בחום היום ועם מטיילים אין סיכוי לראות אותם.
כעבור כ20 דקות הליכה נעימה אנחנו מגיעים לקרחת יער ובה מפל גדול ורחב. המפל הזה הוא שנתן לעמק את שמו. הבדל הגובה הרב כ190 מטר גורם להווצרות קצף לבן בנפילת המים. זרם המים חזק ומהיר, אבל בכל זאת אפשר לשבת על הסלעים ולטבול רגליים במים. המים קרים מאוד.
בהרי הטטרה למים יש צורות שונות. בפסגות הגבוהות המם הם בצורת שלג, אפילו בקיץ. בחורף שכבת השלג עבה מאוד ולעיתים היא נשארת עד לחורף הבא כשלג עד. הגשם רב יותר בהרים מאשר באיזורים הנמוכים. הגשם ומי הפשרת השלגים נאגרים בנקיקים, באגמים, בביצות ובשטחים לחים, סביב למורנות קרחוניות ובתוך האדמה. מאגרים אלה מספקים מים למערכות מעל האדמה ומתחתיה. מעל האדמה מים נאספים בפלגים קטנים, שהולכים ומתחברים לנחלים ולנהרות. מים הזורמים מתחת לאדמה נובעים כמענינות מתוך האדמה או זורמים מתוך מערות קארסטיות.
מכאן והלאה מתחילה עליה איטית, שהופכת ונהיית תלולה מאוד לפרקים עד לסוף המסלול. אנחנו צועדים כעת ממש בתוך היער. לפעמים השורשים המשורגים של העצים משמשים אותנו כמדרגות לעלות.
זוהי שעת אמצע היום, אבל השמש חודרת כתמים כתמים דרך העצים. ביער קריר יותר ונעים. בשלושת רבע המסלול אנחנו יוצאים לקרחת יער קטנה, ממנה אפשר להציץ לפסגות הקרובות. יש מסלול שמוביל לפסגה.
זהו אחד המסלולים הפופולריים בפארק הרי הטטרה ולאורך הדרך אנחנו פוגשים מטיילים רבים. משפחות עם ילדים קטנים, זוגות צעירים, אתלטים העולים במרוצה את העליות, מבוגרים וזקנים, רזים ושמנים. ואפילו נזירות. הן באות ב"מדים מלאים" : גלימה, שביס, צלב. רק את סנדליהן החליפו בנעלי טרקים. הפאפה, האפיפיור יוחנן פאולוס השני, הדמות הנערצת על הפולנים ללא כל קשר למידת דתיותם, אהב לטייל בהרי הטטרה. ופולנים רבים באים לכאן בהשראתו. אי אפשר שלא להתפעל מתרבות הטיול של המקומיים. האנשים פשוט יוצאים לטייל ביער, להנות מהקרירות, לנשום אויר טוב. הם הולכים לאט, על מנת להנות מהדרך, יושבים לנוח על אבן או על ספסל. יש אנשים שיבלו במסלול הזה את כל היום.
בקצה המסלול ישנן מספר אפשרויות להמשך טיול. אפשר לצעוד אל העמק הסמוך ולחזור דרכו אל העיר או להמשיך ולטפס אל ההר לתצפית. אנחנו בוחרים לשוב על עקבותינו ולחזור. את הדרך בעמק השכן עשינו בשלג, בטיול החורף שלנו. קשה להחליט מה יפה יותר.
את המסלול שעשינו אפשר למצוא במפה המצורפת. המסלול מתחיל מרחוב droga da Bielgo . מסלול "העמק הלבן " מוקף בבועה, אפשרויות ההמשך מסומנות אף הן. הליכה במשך 25 דקות עד לתצפית :סרניה סקלה", חזרה והמשך של עוד כ25 דקות עד לעמק סטראז'יסקה. מסלול נוסף שהומלץ אך לא ניתן לגשת אליו ברגל מזקופנה הוא Dolina Olczyska . אותו השארנו לפעם הבאה.
נהניתי לקרוא. איזה כיף שהטבע כל כך קרוב. טיפים טובים למטיילים באיזור!
תודה ליען! כן, זה בדיוק זה. הטבע הנושק לעיר.
פוסט כזה מושקע! תענוג לקרוא ולהתבונן בתמונות הנפלאות. אנחנו מתכננים רק גיחה לזקפונה, ללא זמן לטיולי הרים, אבל נעשה כמה מסלולים בטטרה של סלובקיה. תודה רבה
ינינה, תודה על פוסט התמצאות בהרי הטטרה הפולנים. נחמד שהמסלול יוצא ישר מהעיירה. אהבתי מאד את הטיפים לטיולי הליכה עם ילדים. מסכימה איתם מאד.
תודה מיכל!
פוסטתענוג!!! תיאור אופן הטיול עם ילדים הוא מאסטרפיס!!! תודה!
תודה רבקה
ינינה, כיף לטייל איתך. גם אני אוהבת שיש אפשרות לצאת לטבע ישר בלי צורך לנסוע במכונית. התובנות על טיול עם ילדים מצוינות וחשובות. מחכה לקרוא על המסלולים הבאים.
תודה יפעת.
תודה רבה על כל המידע בא לי בול בזמן 🙂
שמחה שהפוסט מועיל! תהנו!
איזה תענוג לטייל בהרי הטטרה תוך נסיעה ברכבת… ממש הצלחתי לדמיין את עצמי שם, אתכם. אהבתי את הגישה שלך לטיולים רגליים עם ילדים. מאד מתחברת לזה! תודה על המסלול, אולי אפילו פעם אטייל שם בזכותך 🙂
תודה אורה. לצערי לקח לנו יחסית הרבה זמן להבין שילדים באמת יכולים ללכת רחוק. אבל אין לבכות על קילומטרים שלא נהלכו…פשוט לטייל
תודה. הפוסט מצויין. הייתי ב-Zakopane פעמים ר
בות וכל פעם רואים התקדמות . כיך לטייל שם אם כי יקר בהשוואה לערים אחרות.❤
תודה חנה. אני מניחה שזה טבעם של עיירות נופש להיות יקרות.
הי ינינה
אני עוקבת אחרי כל הכתבות בבלוג, ונעזרת בהם מאוד לבניית טיול משפחתי בקיץ הקרוב.
אשמח לדעת אם יש לך המלצות לאזורים מיוחדיפ בין זאקופנה לוורוצלב. נוסעים באוטו זוג + 3 ילדים (16,11,6), ומחפשים אזורים כפריים, הרבה טבע ומים.
תודה רבה
רות
הי רות,
תודה שהמתנת בסבלנות. את זקופנה ווורוצלב עשינו בשני טיולים נפרדים אז לא היה לנו צורך לנסוע ביניהם. אבל אספתי לי חומר לטיולך עתידי ואני מקווה שיהי לך לתועלת. וורוצלב היא בירת חבל שלזיה התחתית. זה חבל ארץ שידוע בטבע ובטירות שלו. אני בטוחה שתוכלו למצוא לכם איזו טירה בדרך. מצרפת כמה קישורים רלונטיים –
טירות בשלזיה
https://edition.cnn.com/travel/article/lower-silesia-poland-great-places/index.html
המלצות מאתץר טריפ אדוויזר
https://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g2423092-Activities-Lower_Silesia_Province_Southern_Poland.html
מקווה שעוזר,
תהנו!