בלוג טיולים משפחתי, הבלוג של ינינה זסלבסקי אפק
 
טיול בחאניה – הקסם שבלהיות תיירים

טיול בחאניה – הקסם שבלהיות תיירים

חאניה כישפה אותנו. דמיינתי לעצמי את יופיו של הנמל הונציאני בזריחה ובשקיעה, אבל לא חשבתי שגם בצהרי היום, כשהומה תיירים הוא יהיה מקסים כל כך. סימטאות העיר העתיקה העמוסות חנויות ומסעדות לתיירים מתגלות כנעימות לטיול. ואפילו העיר החדשה, ההומה, החמה, והמכוערת במבט ראשון מעוררת נוסטלגיה ומתגלה כנעימה ומסקרנת לטייל בה. אולי הקסם הוא באנשים? נעימים, אדיבים, מחייכים זה לזה וגם לתיירים? או במים הכחולים הצלולים של חופיה? או בבריזה הקלה הנושבת רוב שעות היום, מפיגה את החום וגורמת לנו לחשוב: לו רק בארצינו…? די בספר שעות טיול בחאניה, ואנחנו שבויים בקסמיה, ומצטערים שלא הקצבנו יותר זמן לחופשה בחאניה.

טיול בחאניה, חופשה בחאניה

אז מה יש לעשות בחאניה ?

מזריחה ועד שקיעה בנמל של חאניה

דרך טובה להתחיל טיול בחאניה היא להגיע בשעת בוקר מוקדמת לנמל העתיק. אני מגיעה סמוך לזריחה כשהשמים עדיין משנים צבעם מסגול לתכלת. הבתים הדחוקים זה אל זה עוצמים חלונותיהם ועדין ישנים. פסיפס הסגנונות מעיד על היסטוריה מרובת שליטים: הנמל נבנה על ידי הונציאנים, אחר כך באו התורכים, אחריהם היונים ולבסוף התיירים. בשעת בוקר מוקדמת הנמל הוא ממלכתם של המשכימים: דייגים מתמקמים על שורת הספסלים, ורצי בוקר חולפים על פני. כמה יופי. תחילה אני תוהה על קנקנו של המבנה מימי התורכים. לאחר התלבטות קלה אני מחליטה ללכת לאורך קו המים אל מגדל התצפית ומשם להתחיל את הטיול בנמל חאניה.

המסגד שהפך לאולם הכנסים

המבנה הדומיננטי ביותר בנמל הוא מבנה עטור כיפות וקשתות. זהו יאלי צמאיי – מסגד הים. כיום בצידו האחד יושבת מנהלת הנמל, וצידו השני משמש כאולם כנסים. זהו אחד המסגדים הראשונים שנבנו על ידי התורכים בכרתים לאחר כיבושו באמצע המאה ה17. המסגד תוכנן על ידי ארכיטקט ארמני, והוא דוגמה יפה לרנסס של האומנות האיסלמית. בחצר המסגד היתה גינה נאה עם עצי תמר ובה נקברו בכירי צבא וראשי הקהילה.  בתמונות ישנות ניתן לראות שהיה לו מינרט. המסגד שירת את האוכלוסיה המוסלמית עד לעזיבתה ב1923, במסגרת חילופי תושבים. 

הנמל הונציאני בחאניה

המצודה שלא יכלה לכיבוש

מקו המים בולט מגדל תצפית של המצודה. מאוחר יותר אני למדה, שעל מגדל זה הונף דגל יוון לראשונה עם האיחוד של כרתים עם יוון.  אבל המצודה נבנתה בשלהי השלטון הונציאני, במטרה להגן על הנמל.המצודה תוכננה להיות מטה מפקד העיר, כללה מבנים לשאחסון תחמושת וחדרים לחיילים. במרכזה בור מים גדול , שאליו נוקזו מים מהגגות. אבל כל זה לא יכל לתורכים,שכבשו את העיר והפכו את המצודה לבסיס צבאי שלהם – פירקה בתורכית. מכאן שמה : מצודת פירקה. כיום במבני המצודה מוקם המוזיאון הימי בתשלום, ומעליו מלון בוטיק קטן. הכניסה בשער ואל מגדל התצפית היא בחינם. ממליצה מאוד לא לוותר.

מגדל התצפית הוא זווית נפלאה להתבונן אל הדייגים שהתמקמו על הספסלים, ואל ראשוני ההולכים בטיילת. מכאן אני מגלה שהנמל גדול הרבה יותר ממה שנדמה.

טיול בחאניה, חופשה בחאניה

ארסנלים וצב ים – סיור בנמל

הוונציאנים קיבלו לידיהם את האי בתחילת המאה ה13 במסגרת הסכם עם הצלבנים. למושלי העיר נדרש כמעט מאה שנה כדי להשקיט את המרידות של האוכלוסיה המקומית. הנמל הונציאני, שהיה ועדין ליבה של העיר, הוא תוצאה של בניהשיפורים ושיפוצים שנמשכו 300 שנה.

הדבר הראשון שמפתיע אותי כשאנחנו חזורים לנמל לאחר ארוחת הבוקר הוא צלילותם של המים. "וגם אין ריח של ים", מציין האיש. במים שטים להקות דגיגים צבעוניות. לפתע הרעיון של לצאת לשיט בסירה עם תחתית זכוכית נראה מפתה מאוד. התקהלות קונה מושכת אותנו להתקרב. איש נאכיל צב ים גדול משירי ארוחתו. עם כל השנים שאני מתנדבת עם צבי ים , מעולם לא יצא לי לפגוש צב ים בטבע: כזה שיכול לבוא ולשחות כרצונו. שממסיים הצב את ארוחתו, הוא מפליג לסיבוב במי הנמל . מבריח כה וכה את להקות הדגיגים.

צב ים בנמל של חאניה

הטיול לאורך חלקו המזרחי של הנמל מוביל אותנו לאורך שורת בתי קפה ומסעדות שהולכים ומתמלאים. חלקם ממוקמים במבנים גדולים, המכונים כאן Neora או ארסנלים. אלה מבני אבן גדולים עם פתח כניסה רחב המאפשר את גרירתה של הספינה פנימה. בעבר היתה כאן המספנה. המילה ארסנל מתקשרת עם נשק, אבל הקישור הזה הוא מאוחר. מקורה של המילה הוא בערבית: דאר א -סינה , שפירושו בית מלאכה. 

הארסנלים נבנו בזמן הונציאנים. חלקם נהרסו במהלך הכיבוש התורכי. כיום חלקם משמים כמחסנים, אבל אחרים הוסבו לבתי קפה ולמבני תערכות. לאחר שעזבו הוונציאנים הנמל ננטש, מכיוון שהוא רדוד מאוד, ונוטה להתמלא בחול. המבנים הוונציאנים והתורכים נותרו מתפוררים עד אשר בשנות ה60 החל שימור העיר העתיקה. 

טיול אל המגדלור 

בקצהו המזרחי של ההנמל אפשר לעלות אל החומר המובילה למגדלות. גם אם המבט ראשון המסלול נראה ארוך וחשוף לשמש , כדאי לטייל מעט לאורכו. הרוח מרעננת, והמראות אל הנמל , ההרים והארסנלים יפהפיים. המגדלור, המכוונה המגדלור המצרי, מתגאה בהיותו מהמגדלורים העתיקים בעולם.

הוא נבנה על ידי הונציאנים במאה ה16, ושופץ במאה ה10 על ידי מצרים, כאשר כרתים נשלטה על ידי מושל מצרים בחסות הבריטים. גובהו מגיע ל21 מטר מעל המים, ואת האור שלו אפשר לראות למרחק של 14 ק"מ. בכל אחד משני הערבים בהם אכלנו בנמל הוא עטה צבע אחד: פעם אחת ורוד, ובשני את צבעיה של אוקראינה. 

נמל חאניה – מידע נוסף

  • לקריאת מידע נוסף על הנמל וההסטוריה שלו.
  • באיזור הנמל ישנם אינסוף בתי קפה ומסעדות, והוא מקום נהדר לאכול בו אל מול הים. באופן אקראי בחרנו בשני מקומות, שהתגלו כמוצלחים : Michaelis ו Veros למרות מיקומם בלב התיירותי, האוכל טרי וטעים והשירות, אדיב יעיל ונעים.

טיול בחאניה העתיקה

העיר העתיקה של חאניה תחומה בצפונה בנמל, בדרומה ברחוב הראשי העובר ליד השוק העירוני, במזרח ובמערב – בחומות העיר. העיר עתיקה היא פסיפס של בתים בסגנונות שונים, שכל אחד מספר סיפור של תקופה אחרת. חלונות ווניציאנים, בניה תורכית, מבני עץ ומבנים שמזכירים בתים מיוון העתיקה, אך נבנו במאה שעברה.

אין ספק שזהו החלק המתוייר ביותר של העיר. הסימטאות מלאות בתי קפה, מסעדות, וחנויות לתיירים – מזכרות, בגדי ים וחוף ומותגים. אבל למרות המסחור יש הרבה חן בסימטאות האלה. לכנסיה שבכיכר מגיעים מקומיים להתפלל. אחר הצהריים הרחבה מתמלאת באנשים: ילדים מתרוצצים, משפחות וחברים מתישבים בספסלים או בבתי הקפה. ולאורכה עומדים פסלי גיבורי האי.

בשיטוט שללנו ביקרנו בשני מבני חמאם יפהפיים שהפכו לחנויות עיצוב יוקרתית ולגלריה של אמן מקומי. משמח לראות שהמבנים האלה נשמרים, מטופחים ונגישים לקהל הרחב.

בית הכנסת בחאניה

בין סימטאות העיר העתיקה, קרוב לקצה הדרום מערבי של החומה נמצא בית הכנסת היחיד שהפעיל בכרתים – בית הכנסת עץ חיים.

בית הכנסת נבנה במאה ה15 ככנסיה קתולית בלב הרובע היהודי – הגטו – כפי שנקרא על ידי הונציאנים. לאחר הכיבוש העותמני הקהילה היהודית רכשה אותו והפכה אותו לבית כנסת. במשך מאות שנים שימש בית הכנסת כמקום של תפילה, התכנסות קהילתית, לימוד ודיון ולמעשה הגשים את מלוא מובן המילה – סינאגוגי. השלטון הנאצי חיסל את החיים היהודיים באי, ובית הכנסת עמד בשממונו עד 1995. אז ניזוק מאוד עקב רעידת אדמה. ניקוס סטברטאקס, תושב חאניה, היסטוריון ומשחזר אומנות, שם לעצמו למטרה לשחזר את הבית הכנסת. בזכותו ולאחר שיפוץ שנמשך שלוש שנים נפתח בית הכנסת מחדש.  

כיום בית הכנסת פעיל ומתקיימים בו אירועים ותפילות. הוא מנוהל על ידי עמותה ובה חברים יהודים, ו"משוגעים לדבר" שאינם יהודים.

הקהילה היהודית בכרתים

יהודי כרתים השתיכו לקהילה הרומניוטית. יהודים, שמוצאם מאיזור מזרח הים התיכון, ארצות הבלקן הביזנטיות. ליהודים הרומניוטים מסורת של תפילות משלהם. והם דיברו ביווניטיקה, שפה ששילבה עברית ויוונית ונכתסה באותיות עבריות.הנוכחות היהודית הראשונה בכרתים מיוחסת למאה ה3 לפני הספירה כאשר יהודים הגיעו ממצרים ומישראל בעקבות כיבושיו של אלכסנדר מוקדון.  היהודים ידעו תקופות טובות יותר וטובות פחות לאורך ההיסטוריה, עד לחיסולה של הקהילה היהודית על ידי הנאצים במלחמת העולם השניה. 

תקופת הפריחה של יהודי כרתים היתה בסוף שלטון הוונציאנים, שראו באי בסיס אסטרטגי וכלכלי חשוב. הקהילה היהודית באי מנתה אז 1600 איש, שהתפללו בתשעה בתי כנסת ברחבי האי. מרבית היהודים התגוררו בשלוש הערים הגדולות חאניה, הרקליון ורתימנו . הם היו שותפים בחיים הכלכליים והתרבותיים באי. הם עסקו במגוון גדול של מקצועות: בעלי מכולת, בעלי מלאכה, עיבוד עורות, סחרו במשי, הלואה בריבית ועוד. היו יהודים בעלי מקצועות חופשיים שהורשו לנוע בחופשיות מחוץ לכרתים: הם הגיעו לפדואה ולוונציה לצורך לימודי רפואה, משפטים ורבנות. חלק מהקהילה היהודית ישב בכפרים והם עסקו בחקלאות. הם גדלו גפנים, זיתים, לימונים ותפוזים, וייצרו יין ושמן לצריכה עצמית ולמסחר. 

כהיבוש העותמני וכמעט מאתיים שנות שלטונו הרעו את המצג הכלכלי באי, אבל היהודים נהנו מיחס טוב. הם קיבלו אוטונומיה דתית. הגטאות נפתחו והיהודים יכלו להיות בעלי רכוש ולהעבירו בירושהו. הסובלנות הדתית הביאה יהודים ספרדים להגר לאי. לקראת תום השלטון העותמני, עקב פרעות הקהילה הצטמצמה מאוד.

כשהנאצים כבשו את כרתים הקהילה היהודית מנתה כ350 אנשים. השלטון הנאצי חיסל את הקהילה היהודית.  לאחר שהנאצים העלו את בני הקהילה על אוניה בדרכם לאוושויץ, הם רוקנו את הבית הכנסת מסממניו היהודיים. את הספרים ואת הארכיון של הקהילה שרפו.

בית הכנסת עץ חיים – מידע נוסף

  • זהו ללא ספק האתר המרגש ביותר שבו ביקרנו בכרתים, ואני ממש ממליצה להתאמץ ולהגיע אלי.
  • בית הכנסת פתוח בימי חול לביקורים בשעות הבוקר ועד אחרי הצהרים המוקדמים. לבית הכנסת אין רב אבל הרב מאתונה מרבה להגיע לתפילות בחגים. לפעילויות בית הכנסת ושעות פתיחה
  • באתר האינטרנט ישנו מידע רב ומעניין על הקהילה היהודית ועל בית הכנסת. ממליצה מאוד על המפה הוירטואלית ועל סירטוני הוידאו המספרים על הקהילה.

המוזיאון הארכיאולוגי 

בעקבות הביקור המרתק שלנו במוזיאון הארכיאולוגי בסנטוריני, החלטנו לבקר גם בחאניה. המוזיאון עבר לאחרונה למבנה חדש ומודרני, בשכונה מרוחקת מעט מהמרכז. אבל ההגעה משתלמת. במוזיאון הממוזג היטב יש עושר גדול של מוצגים מחפירות בחאניה וכרתים. המוצגים מתפרשים מהתקופה הפרהיסטורית ועד לביזנטית. 

החלק שאותי מעניין במיוחד הוא החלק העוסק במינואים. זוהי תרבות מפותחת ,עם מסחר, מרכזים עירוניים, אמנות וארכיטקטורה, שהתקיימה באיזור האיים היווניים לפני כ3500 עד 5500 שנה, ומרכזה היה  בכרתים. הארכיאולוגים וההיסטוריונים מחלקים את הזמן הזה לשלוש תקופות : הקדומה (3000 עד 2000 לפנה"ס), ביניים (2000-1500 לפני הספירה) והמאוחרת – לקראת העלמותה של התרבות מעל במת ההיסטוריה (בערך 1400 לפנה"ס). מכיוון שמדובר בתרבות פריהיסטורית, כלומר לפני עידן הכתב, מקור המידע הוא ממצאים הארכיאולוגיים. אנחנו אפילו לא יודעים איך הם קראו לעצמם. מינואים – על שם המלך מינוס האגדי- שם שניתן על ידי ארכיאולוג. 

מוזיאון לארכיאולוגיה – מידע שימושי:

  • המוזיאון עמוס בממצאים והביקור בו יכול להיות מאוד מעייף. המלצה שלי היא להתמקד בתצוגות שיש לידם פרזנטצית וידאו. הפרזנטציות נמשכות מספר דקות ונותנות סקירה יפה על הממצאים החשובים בתצוגה. 
  • המלצה חמה להגיע למוזיאון בשעות אחר הצהרים לקראת השקיעה. הנוף ממרפסת הבאר עוצר נשימה.  
  • אפשר להגיע למזויאון עם קו 11, היוצא מהתחנה המרכזית ועוצר גם ליד השוק העירוני ( מתחת לnational bank) כדאי לרכוש כרטיסים גם לחזור, מכיוון שבאוטובוס הכרטיסים עולים יותר. מסלול האוטובוס מעגלי- כלומר כדי לחזור לעיר עולים בחזרה באותה תחנה שירדתם. 

תצפית על חאניה – קברו של וניזלוס

נקודת תצפית יפהפיה על העיר חאניה היא מקום קיברו של אלפתריוס וניזלוס, בן האי כרתים שהיה לראש ממשלת יוון. האתר פשוט וצנוע, אך מרהיב ביופיו. רחבה גדולה המשקיפה על העיר ובמרכזה קיברו של וניזואלס וסביבה יער אורנים. 

קיברו הצנוע – מלבן שטוח בתוך רחבה לבנה – לא מעיד על פועלו של האיש. וניזלוס היה מהפכן ומדינאי שהשפיע מאוד על יוון. הוא הנהיג את המרד כנגד התורכים ב1897 והביא לקבלת אוטונומיה של כרתים ובהמשך לאיחודה של כרתים עם יוון. הקריירה שלו התאפיינה בחילוקי דעןת עם משפחת המלוכה היוונית בנושאי האוטונומיה באי, מדיניות החוץ היוונית ובחירת צד בעת מלחמת העולם הראשונה.  

מלבד הקבר מסתתרת במקום כנסיה קטנה, ופסלו של גיבור מקומי , הנושא דגל במו ידיו. זהו ספירוס קאיאלוס. בעת הקרבות בהתקוממות בכרתים בין המורדים לתורכים והמעצמות המסייעות , הופגז והופל העמוד שעליו הונף דגל יוון. כדי שרוחם של המורדים לא תיפול הוא לקח את הדגל , והניף אותו כשגופו משמש כעמוד לדגל. מפקד הקרב מטעם המעצמות כל כך התרשם, שהורה להפסיק את ההתקפה. 

תצפית על חאניה – מידע שימושי: 

  • התצפית פתוחה כל היממה, והחניה בחינם. 
  • בסמוך – בית קפה ומסעדה שמהמרפסת שלה נשקף כל הנוף הזה. הצטערנו שלא היינו רעבים. 
קבר וניזואלס, חופשה בחאניה, טיול בחאניה

השוק העירוני

השהות שלנו בחאניה נפתחה באכזבה. השוק העירוני, שממוקם במבנה ענק ויפהפה בן למעלה משנה, התגלה כסגור. הבנין כולו בשיפוצים. במלון סיפרו לנו שהשיפצים אמורים להסתיים עד סוף השנה הבאה, אבל הזהירו : ביוון כמו ביוון. עד לסיום השיפוץ הדוכנים נודדים ברחבי העיר. בכל יום – ברחובות אחרים בעיר. השוק ביוונית נקרא פשוט – אגורה.

טיול בחאניה, חופשה בחאניה, השוק העירוני

כשערכנו טיול בחאניה, השוק התמקם ברחוב אחד ארוך בעיר החדשה סמוך לחומות. דוכנים רבים הוקמו ובהם מכל טוב. החל מבגדים וכדלי בית, דרך פירות וירקות, גבינות, זיתים ולחמים. אצל בעלי דוכנים רבים ניתן היה לראות ריבות ושימורים מעשי בית.

וכמובן היה מי שפתח מנגל קטן צלה עליו שיפודים. וגם בית הקפה השכונתי – נמלא קונים.

שוק עירוני

מידע שימושי :

  •  במלון או בלשכת התיירות יוכלו לעדכן על מיקום השוק.
  • מכיוו ןשמדובר בשוק לא תיירותי, הדוכנים נפתחים ונסגרים מוקדם. כדאי להגיע לפני הצהריים.
טיול בחאניה, חופשה בחאניה

עוד על טיול בחאניה

אמנם שהינו במלון בחאניה שלושה לילות, אבל רק יום אחד הוקדש לעיר ובדיעבד הצטערתי לכך. הייתי מקצה לעיר לפחות יומיים כדי להנות בניחותה ממה שיש לה להציע.

  • שיט בסירה עם ריצפת זכוכית
  • ביקור בביתו של וניזואלס , המספר את ההיסטוריה המודרנית של כרתים.
  • ביקור במוזיאון הימי
  • ביקור בשכונות החדשות של העיר שעל הגבעות

מידע נוסף לתכנון חופשה בחאניה

  • אתר האינטרנט של חאניה
  • לשכת התיירות של העיר ממוקמת סמוך למרכז העיר. למרות שהיא נראית קצת מיושנת, הצוות אדיב ויעיל ובעל ידע. נעזרנו בהמלצות הטובות שלהם. 

לינה בחאניה

לכאורה יש המון אפשרויות לינה בחאניה, אבל מכיוון שרצינו מלון שיאפשר כניסה גם לאחר חצות זה מאוד צמצם את האפשרויות. במרבית מלונות הבוטיק הקטנים בעיר העתיקה אין אפשרות כזאת. 

טיול בחאניה, חופשה בחאניה, מלון קידון

מלון קידון Kydon שבחרנו בלית ברירה התגלה כמלון נפלא. החדר שקיבלנו היה מרווח עם מרפסת ונוף לעיר העתיקה. המיקום שלו היה מצויין : בשולי העיר העתיקה, קרוב לתחנת האוטובוס, לבתי קפה ובמרחק הליכה קצר מהנמל.הצוות שירותי להפליא, ובחיי שמעולם לא ניתקלתי בפקיד קבלה כל כך אדיב וסבלני גם לאחר חצות. בדרך כלל אנחנו מעדיפים לוותר על ארוחת בוקר במלון אבל במלון ארוחת הבוקר היתה מצויינת ומגוונת. בכל יום התחלפו מתוקים ומנות מקומיות.  למלון הזה נחזור ללא ספק בפעם הבאה. 

טיול בחאניה, חופשה בחאניה

תחבורה

התחבורה הציבורית בחאניה נוחה ויעילה. השתמשנו בה כדי להגיע אל שדה התעופה וממנו, לנסיעה בעיר, ולנסיעה אל קניון סמריה. בניגוד להמלצות שלי לשכור רכב בסנטוריני בחאניה אפשר להסתדר ללא רכב, ואפילו עדיף מפאת חניה. נסיעה בתוך העיר עולה 1.1 יורו בעת רכישת כרטיס מראש באוטומאטים. לא בכל תחנה יש אוטומט ולכן כדי לרכוש כרטיס מראש גם לחזרה. ניתן לקנות כרטיסים אצל הנהג , אך הם יקרים יותר. נסיעה לשדה התעופה באוטבוס עולה 2.6 יורו ונמשכת כחצי שעה.

2 Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *