בלוג טיולים משפחתי, הבלוג של ינינה זסלבסקי אפק
 
נסיכות, ארכיאולוגיה ושיטוט עירוני – טיול בלימסול ובסביבתה

נסיכות, ארכיאולוגיה ושיטוט עירוני – טיול בלימסול ובסביבתה

מעשה בשליט חמדן, שתי נערות במצוקה ומלך שנאלץ למכור את האי שכבש פעמיים. כך מתחילה שרשרת מאורעות שהפכה את קפריסין מאי נידח בשולי ביזנטיון, למיקום אסטרטגי ולמעוזם של אבירים . וכל זאת לחופי לימסול. מאז גלים רבים נשטפו אל חופיה, ולימסול של היום נחשבת לעיר בינלאומית תוססת עם פסטיבלים, קולינריה וחיי לילה. במסגרת טיול הטעימות שלנו בקפריסין יצאנו ליום טיול בלימסול ובסביבתה שלה. שילבנו טבע, היסטוריה, נוף ושיטוט עירוני נעים. לימסול , אגב, הוא שמה היווני של העירץ היוונים קוראים לה לימסוס.

טיול בלימסול

שליט חמדן, נערות במצוקה ומלך עם לב אריה

בתחילת חודש מאי של שנת 1191 נחתה ספינה שאיבדה את מסלולה לחופה של לימסול של היום. על סיפונה של ספינה זו שתי נשים מיוחסות ואוצרות רבים: ברגיניה מנווארה, אישתו לעתיד של המלך ריצ'רד לב הארי, וג'ואן מלכת סיצילה לשעבר. הספינה היתה חלק מצי הספינות שיצא את נמל מסינה בדרכו אל ארץ הקודש, ונשאו את ריצ'רד לב הארי וצלבניו על סיפונן. סופה איומה פיזרה את הספינות לכל עבר.  בימים ההם שולט באי יצחק קומננוס, בן למשפחת המלוכה הביזנטית, שהשתלט על קפריסין כעשור לפני כן, תוך ניצול חוסר היציבות הפוליטית באימפריה הביזנטית. הוא הכריז על עצמאותו מקונסטנטינופול ושלט באי כשליט עצמאי. קמננוס זה היה לא רק מרדן, אלא גם תאב בצע. הוא סרב לעזור לנערות במצוקה, שדד את האוצרות על ספינתן וקיווה להשיג  תמורתן כופר.  לא בכדי כונה ריצ'רד לב הארי בשם זה. הוא בוודאי לא יתן לפרחח בזנטיוני לפגוע בכבודו. כששמע היכן אחותו וארוסתו הוא הגיע לאי וכבש אותו.

האי שנמכר פעמיים

ככה מבלי להתכוון, "נתקע" המלך האמיץ עם אי.  כדי לא להתעסק עם זוטות ניהול האי ועוד בדרכו לכבוש את ארץ הקודש מפני הסרצנים,  הוא מכר את קפריסין למסדר האבירים הטמפלרים, אחד המסדרים העשירים אם לא העשיר ביותר. לאחר שלטון קצר ולא פופולרי של אבירי המסדר הטמפלרי, חזר האי לידיו של המלך, שנאלץ למכור את האי בשנית. הפעם ריצ'רד מכר את האי לגי דה לוזיניאן, אציל צרפתי ומלך ירושלים לשעבר, שהקים בקפריסין מונרכיה פיאודלית בשם ממלכת קפריסין. תחת שלטון הלוזיניאנים, שמכונה גם שלטון הפרנקים, קפריסין הפכה למדינת צלבנים חשובה ולחוליה מרכזית בין אירופה למזרח הקרוב. בירת הממלכה הייתה ניקוסיה, שהתפתחה למרכז מנהלי, מסחרי ותרבותי קוסמופוליטי.

התקופה הפרנקית

למרות פלישות תכופות, מאבקים פנימיים והקשיים שפקדו את האוכלוסייה המקומית, התקופה הפרנקית נחשבת לדינמית מבחינה כלכלית ותרבותית. קפריסין שימשה כמרכז מסחר חשוב וכמקלט לנוצרים שנמלטו מנפילת מדינות הצלבנים במזרח התיכון. שושלת לוזיניאן הותירה חותם משמעותי על האדריכלות, האמנות והמבנה החברתי של קפריסין, ויצרה סינתזה ייחודית של מסורות מערביות ומזרחיות. השלטון שלהם הסתיים בשנת 1489, כאשר המלכה האחרונה לבית לוזיניאן, קתרין קורנארו, העבירה את האי לרפובליקה של ונציה.

ביקור במבצר קולוסי

מבין כל מבצרי ימי היניים של קפריסין בחרנו לבקר דווקא במבצר קולוסי, ביו התחלנו יום טיול בלימסול. הבחירה התגלתה כמצויינת.

מבצר קולוסי (Kolossi) הוא מבצר יפה מתקופת ימי הביניים, הממוקם בפאתי כפר קולוסי, ממערב ללימסול. המבצר אינו גדול במיוחד, בנוי באבן  גיר מקומית, ומראשו נשקפת תצפית יפהפה על סביבתו. בתחילת המאה ה13 הוגו הראשון מלך קפריסין נתן את שטח מבצר  לאבירי מסדר יוחנן הקדוש הידועים בעיקר כהוספיטלרים.  הם בנו את ביצוריו הראשונים ומקמו בו את מפקדתם הראשית לאחר נפילת עכו ב1291 . המבצר עבר מיד ליד בין מסדרי אבירים שונים. המבנה הנוכחי הוא מהמאה ה15 .

המבנה המרכזי של המבצר הוא מגדל מרובע בן שלוש קומות וניתן לבקר בכולן. המבצר מעניין דווקא מכיוון שקירות האבן שלו חשופים. קירות האבן העבים, החלונות הצרים והמשוננים מאפיינים את סגנון הבנייה הצבאי של התקופה הפרנקית.הכניסה אל המבצר היא דרך מדרגות המובילות אל גשר. כיום הגשר קבוע , אבל בכבר הוא היה תלוי. מעל הגשר מה שנראה כאלמנט עיצובי , הוא למעשה מתקן הגנתי. מכאן יכלו לשפוך מגיני המצר שמן רותח על כובשים פוטנציאלים, המנסים להכנס דרך הדלת.

ניכר שבוני המבצר אהבו את החיים הטובים והיו בעלי חוש אסטתיקה. בתוך המבצר ניתן למצוא קמינים מעוטרים. ספסלי ישיבה ליד חלונות המשקיפים אל הנוף. ואפילו חדר שירותים עם אסלה (אבל בלי ביוב..) המעבר בין הקומות הוא במדרגות לוליניות. החללים הם גבוןהים ומקומרים, ובאחד מהםנשתמרו ציורי קיר, המעידים כי היה כנסיה.

למבצר קולוסי הייתה חשיבות רבה בייצור וייצוא סוכר, שהיה מוצר מרכזי בכלכלת קפריסין בימי הביניים. שרידי בית חרושת לסוכר מהמאה ה-14 עדיין נראים בסמוך למבצר.האזור ידוע גם ביין הקינוח קומנדריה, ששמו נגזר מהמונח "Commandery" על שם המפקדה הראשית של האבירים, שהיתה במבצר. במהלך השנים שימש המבצר למטרות מגוונות: מגורים לאצולה, בית חרושת לסוכר ואפילו כבית כלא בתקופת השלטון הבריטי….

מבצר קולוסי – מידע שימושי

הכניסה למבצר בתשלום של 2.5 יורו. למידע נוסף ושעות פתיחה

סיור וירטואלי במבצר עם מידע מעניין עליה ורקע היסטורי

בקפריסין יש 10 מבצרים מהתקופה הפרנקית, חמישה מהם נמצאים בקפריסין התורכית.

טיול בלימסול העיר

את הביקור שלנו בלימסול אנחנו מתחילים בטיילת. בריזה קרירה נושבת מהים, כפות הדקלים נעות ברוח. ובמים מפרשיות. הטיילת שוקקת חיים. רצים ועושים כושר. זקנים מטיילים בנחת. ילדים מתרוצצים על המדשאות . לימסול היא העיר השניה בגודלה בקפריסין (אחרי ניקוסיה ) מרכז עסקים  ובה ממוקם הנמל הגדול ביותר באי.  יש בה מרינה עם יאכטות נוצצות. בניני משרדים גבוהים ומלונות לעסקים .יש גם איזור עתיק משופע בבתי קפה בארים ואווירה. הטיילת מחברת בין שני האיזורים.

הנמל הישן

אנחנו מפנים את הגב לעסקים ולמודרניות ושמים פעמינו אל העבר. תחילה אנחנו מגיעים אל האיזור המכונה הנמל הישן.  הנמל הישן הוא דווקא לא כל כך ישן . הוא נבנה על ידי הבריטים בשנות ה50 של המאה הקודמת כתוספת לנמל הגדול בפמגוסטה, היום בחלק התורכי של האי. עקב עומקו הרדוד, האוניות הקטנות שהגיעו לנמל יכלו לעגון ברציפיו, אבל האוניות הגדולות נאלצו לעגון מחוצה לו, ולהעזר בשירותיהן של דוברות.   

כיום זהו איזור בילוי מרכזי של העיר. מסעדות מודרניות נבנו מעל עמודי המזח הישן והן משקיפות אל המפרץ. מבנה נוסף של משרדים ומסעדות משלב בין עסקים לבילוי. מהנמל הישן לא נותר כמעט דבר מלבד השם. אנחנו מאתרים שני מבני מחסנים ישנים שהוספו למסעדות. ברחבה הגדולה שני ילדים רוכבים על סוסי עץ ופרווה – בכל זאת טיפת נוסטלגיה.

טיול בלימסול

טירת לימסול

מולה הנמל הישן ממוקמת טירת לימסול. הטירה נבנתה אומנם בימי הבניניים על ידי מיודעינו גי דה לוזיניאן. אך מיום בניתה ועד לכיבושה על ידי העות'מנים במאה ה16, היא סבלה מהתקפות חוזרות ונשנות של ממלוקים וחיילי גנואה. היא הוחרבה ונבנתה מחדש. האנגלים, השתמשו בה כבית סוהר עד שנבנה אחד מודרני בניקוסיה.בטירה זו ריצ'רד לב הארי נישא לברנגריה מנאווארה . אלו הם הנישואים וההכתרה המלכותיים האנגליים הראשונים שהתקיימו מחוץ לאנגליה. כיום הטירה מכילה מוצגים מימי הביניים אבל אנחנו כבר ביקרנו היום בטירה אחת, ולכן מותרים וממשיכים ממשיכים אל סימטאות העיר העתיקה.

טיול בלימסול העתיקה

עזבנו את הטירה והחלטנו ללכת לאיבוד ברחובות העיר העתיקה. מבחינה אדריכלית, העיר העתיקה היא פסיפס של השפעות מתקופות שונות. עברנו בין איזורים עתירי חנויות מזכרות לבין איזורים עם גלריות קטנות, חנויות בוטיק ובתי קפה ומסעדות.

טיול בלימסול

לימסול ידועה בפסטיבל האומנות שלה שמתקיים בסוף אפריל או תחילת מאי. ציורי הקיר ברחובות השונים הם מזכרת נאה. אני הכי אוהבת לשוטט ולגלות אותם במקרה, אבל אם תרצו לכוון, יפעת ממליצה על רחובות בפוסט שלה על לימסול

מוזיאונים בלימסול

אע"פ שאנחנו חובבי מוזיאונים לא ביקרנו אף לא במוזיאון אחד בעיר. המזויאונים סגורים בסופי השבוע. , רשמתי לעצמי לפעם הבאה

מידע נוסף על העיר לימסול ועל הסביבה אפשר למצוא באתר התיירות של העיר.

טיול בלימסול

מאגר מים גרמסגיה

כפי שניתן להבין מביקור באקוודוקט בפאתרי לרנקה, קפריסין מתמודת עם בעית מים עוד לפני התחממות הגלובלית. באופן טבעי בקפריסין אין נהרות או אגמים גדולים. לקפריסין תשתית סכרים מפותחת.  למעלה מ100 סכרים ומאגרי מים פזורים ברחבי. למעשה לא היה כמעט יום שבו לא עברנו ליד סכר או שנים. מלבד מאגרי מים לשתיה, חקלאות ותיירות הסכרים משמשים גם לנופש : מסלולי הליכה בקרבתם, דיג ולעיתים גם ספורט מים. הסכר הגדול ביותר בפקריסין הוא סכר קורנוס הנמצא באיזור לימסול. אני בחרתי דווקא לטייל באיזור מאגר המים גרמסגיה ( Germasogeia  ) שבסביבתו יש מספר מסלולי הליכה ונקודות תצפית.

כשאנחנו מגיעים לשם אנחנו מגלים שגובה המים נמוך מאוד, הסכר פתוח לרווחה, שהרי אין על מה לשמור. הסכרים ניזונים ממי גשמים. נראה שהגענו אחרי שנת בצורת.  עליה אל נקודות תחילת המסלול היא בכביש פתלתל. האיש החליט שלא מתחשק לו, די לו הנוף על מאגר המים ומעל מבתיה של לימסול המציצים מבעד העמק. 

קפריסין הרי ממש קרובה, ובקירבתה של לימסול השארנו עוד הרבה אתרים להשלמות.

2 Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *