קפריסין ידועה כיעד תיירותי פופולרי בזכות חופיה היפים, עם מים צלולים ומפרצונים. אבל אם אתם כמוני, ולא מתחברים לחופשת בטן-גב על החוף, תשמחו לגלות שהאי מציע הרבה יותר מזה. בין ההרים הירוקים של טרודוס לבין שמורות הטבע של חצי האי אקאמס וגרקו יש מבחר גדול של מסלולי הליכה בקפריסין. בהתאם לאופי החופשה הנינוחה שרצינו בחרנו שלושה מסלולים קלים וזורמים עם נופים מגוונים. מצטרפים ?
- פלמינגו, מסגד ואגמי המלח
- מסלול ארטמיס בהרי הטרודוס
- מסלול הליכה בקייפ גרקו
- מידע נוסף על מסלולי הליכה בקפריסין

מסלול הליכה לאורכו של אגם במלח
מסלול הליכה מפתיע בפאתי לרנקה שהו טבע עירוני במיטבו. בתקופות החורף בין נובמבר למרץ אפשר לצפות בפלמינגו באגם. הזמן הטוב ביותר להגיע הוא סמוך לשקיעה או לזריחה. המסלול המלא מתחיל באמת המים העתיקה מסתיים במסגד, אבל הוא ארוך (כ8 ק"מ ) מאוד ואינו מעגלי. אנחנו עשינו ממנו שני חלקים וביקרנו גם באמת המים בנפרד. יצא לנו טיול קסום. בסוף התיאור צירפתי מפת התמצאות
קטע 1 : מפינת הפיקניקים אל המסגד
- נקודת התחלה: מגרש החניה ליד פינת הפיקניק
- נקודת הסיום : המסגד
- מרחק – כ 1 ק"מ לכיוון.
הליכה נינוחה לאורך החלק המערבי של האגם מהחניה במתחם הפיקניק אל מסגד על שביל מוגבה. לאורך הדרך מוצבים ספסלים למנוחה. בסוף מרץ האגם רדוד וכבר מתחיל להתיבש ומותיר אחריו שכבת מלח. המים נראים לבנים. בצידו השני של הכביש ברכה קטנה ובה עופות מים קטנים .החלק היפה של המסלול הוא כמובן השתקפות המסגד והדקלים המקיפים אותו אל האגם הלבן.
לחופו המערבי של אגם אליקי שוכן המסגד העות'מאני האלה סולטאן טקה, המכונה גם מסגד החתולים, על שם החתולים הרבים שמסתובבים סביבו כי יש מי שמאכיל אותם. המסגד נחשב לפי המסורת למקום קברה של אום חראם, המינקת של הנביא מוחמד. המסגד פעיל וניתן לבקר בו, אבל אנחנו ויתרנו. השתקפותו באגם המלח היא אחד מקסמי המקום.

קטע 2: הליכה לאורך צידו המזרחי של האגם.
- נקודת התחלה :Larnaka Salt Lake Parking
- נקודת סיום: Salt Lake View Point
- מרחק – כ2.5 ק"מ לכיוון
המסלול הולך על הגדה של האגם וממנו נשקפים מראות והשתקפיות של ההרים. המסלול עובר בצמחיה חופית וגם בחורשה קטנה. לאורך המסלול ספסלים למנוחה. הולכים עד שנמאס וחוזרים בחזרה.

כמה מילים על אגמים מלוחים
ארבע אגמי מלח מקיפים את שדה התעופה של לרנקה. כבר בנחיתה יכולתי להבחין בקבוצה קטנה של פלמינגו העומדים באגם. דווקא באגם אליקי, האגם הגדול מביניהם לא ראינו פלמינגו. הגענו קצת מאוחר בעונה. סביב לאגם אליקי הוקמו מסלולי הליכה, ספסלים למנוחה ונפינות לפיקניק.
חופה הסלעי של קפריסין משופע באגמי מלח. האגמים נוצרו כתוצאה מכך שמי המלח מחלחלים אלאיזורים חלולים בין הים והסלע. לפי האגדה הנוצרית הם נוצרו כתוצאה מקללה שהטיל לזרוס, לאחר שבקשתו מאישה מקומית כי תיתן לו אוכל ושתייה נענתה בסירוב. לפי האגדה ענה לה לזרוס "מי יתן וכרמיך יתייבשו ויהיו לעד לאגם מלח". במהלך עונת החורף האגמים מתמלאים במים ובקיץ הם מתייבשים ונסוגים, וחושפים שכבת מלח ואבק המצטברים על הקרקע. האגמים נחשבים לאחד מאתרי הקרקע הלחה (Wetland) החשובים באי . אגב, בארצינו בריכות החורף או איזורי המלחה בעמק הירדן אף הם נחשבים לאיזורי קרקע לחים ומוגנים.
איזורי אדמה לחה בכלל ואגמי מלח בפרט הם סביבה אקולוגית יחודית שמושכת אליה מינים רבים של ציפורים ובעלי חיים. קפריסין אף היא נמצאת על מסלולי הנדידה של הציפורים. האגמים כתחנה חשובה בנתיבי נדידת העופות, ובהם גם פלמינגו שחלקם לפחות אף עושים במקום את עונת החורף.
בעבר שימש המלח שנאסף באגמים כמוצר ייצוא חשוב של האי, אך הענף הלך והתדלדל עד שפסק לחלוטין באמצע שנות השמונים של המאה הקודמת.

אמת המים קמארס
אמת המים קמאראס Kameras Aquaduct נבנתה בשנת 1750 על ידי בקיר פשה ,המושל העות'מני של קפריסין ,במטרה לשפר את מי השתיה של עניי העיר. היא בנויה בסגנון רומאי ויש לה 75 קשתות. היא הובילה מים ממקור הנמצא כ10 ק"מ מהעיר וכללה גם תעלה חצובה. אמת המים כחום לא שלמה אבל היא הזרימה מים לעיר עד 1939!
אע"פ שבאופן תיאורתי אפשר להגיע אל אמת המים בהליכה מהאגם, הוא מרוחק מעט והמסלול אינו נקי במיוחד. כדאי להגיע בסמוך אליו עם האוטו. כדאי להחנות בחניה המסודרת ולצאת לסביב סביב לאמה. מקסים במיוחד היה לראות ילדים באימון כדורגל במגרש הכדורגל השכונתי הקטן בסמוך.
נקודת החניה בגוגל: Kameras aquaduct

מפת התמצאות למסלולים

מסלול ארטמיס בהרי הטרודוס
מסלול ארטמיס בהרי הטרודוס נחשב לפופולרי מבין מסלולי הליכה בקפריסין -ובצדק. זהו מסלול זורם וכייפי באורך שבעה קילומטרים, הסובב את הר האולימפוס. רובו של המסלול מוצל, בתוך יער ובו מינים רבים של מחטניים, בין העצים ובקטעים בחשופים שלו נשקף נוף אל גבעות וכפרים קטנים. המסלול משולט היטב, ומלבד ספירת הק"מ ישנם שלטים קטנים המסבירים על שמות העצים, והסלעים לאורך הדרך.
- נקודת התחלה – מסומנת בגוגל Artemis trail
- כמה זמן ? אנחנו עשינו את המסלול בשעתיים בהליכה נוחה.
- מתי לבוא ? המסלול מתאים למרבית השנה. כל עוד אין גשם או בוץ. אני יודעת שיש שעושים אותו גם כשהוא מושלג, אם כי אני לא בטוחה שרואים את הסימונים והשביל לכל אורכו.
- מידע נוסף על מסלול ארטמיס ומפה .
הקטע היפה ביותר של המסלול נמצא בין ק"מ 3 לק"מ 5 אז רואים כפרים קטנים התוך ההרים. על מנת שהשמש לא תהיה בעיניים מומלץ לעשות אותו בחלק הראשון של היום.

הרי הטרודוס
כמו אפרודיטה שנולדה מקצף הגלים כך גם האי קפריסין עלה ממעמקי הים. כשהתנגשו הלוחות הטקטוניים האפריקאי והאנטולינוצרה התרוממות שהלכה וגהה עד שעלתב אל מעל פני הים. הרי הטרודוס היו הראשונים שעלו, ואחריהם כל שאר קפריסין. תהליך ההתרוממות האיטי של רכס ההרים השאיר את תצורות הסלע ,כפי שהיו במעמקי הים, וחשף אותן על פני השטח. הסלעים האלה, בעצם קרום כדור הארץ במעמקי הים נקראים אופיוליט. במסלול ההליכה ניתן לראות סלעים כאלה, לצד סלעי בזלת שנוצרו מהתקררות בזלת מתחת לפני הים. שילוט קטן יפנה את תשומת ליבכם.

המסלול שלנו נמצא באיזור המרכזי של הרי הטרודוס. רוב השטח הוא פארק לאומי קטן. .טרודוס המרכזי שוכן ההר הגבוה ביותר בקפריסין. זהו הר אולימפוס, הנישא לגובה של 1,952 מטר. לא ניתן להגיע אל פסגתו, מכיוון שבה מוצבת תחנת מכ"ם של חיל האוויר המלכותי המכונה "גולף בולז" ("golf balls"). במידה רבה אפשר לומר שהמסלול מזכיר מאוד את מסלול סובב הר מירון, אבל הצמחיה קשוחה ודרמטית יותר. לקראת סוף המסלול פוגשים עץ אורן בן 500 שנים. לאורך הדרך אנחנו פוגשים ערערים עבותי גזע. ישנם עצים שנראים כאילו ראשם קופד, כנראה מהרוחות העזות שיש כאן בודאי בחורף.

לאורך המסלול כמעט ואין פריחה. אולי כי זהו רק תחילתו של האביב, ואולי כי תחת צמחית החטנים הזו, שום דבר לא צומח. באיזורים חשופים לשמש מצאנו כמה פרחים, המציצים אלינו מבין הסלעים.

מסלולי הליכה בקייפ גרקו
קייפ גרקו היא שמורת טבע על לשון היבשה המזרחית ביותר של קפריסין, ולמעשה של כל אירופה. השמורה משמשת כמקום מנוחה לציפורים בנדידתם. בשטח השמורה ישנם מספר מסלולי הליכה ונקודות עניין. הנוף הנשקף ממנה מזכיר את חופי ראש הנקרה – מצוקים לבנים, צמחיית חוף ויער מחטני.

טיילנו בשמורה בשני מסלולים : האחד קצר אל מערת הקיקלופ, והשני ארוך אל הכנסיה ואל הקשת. שני המסלולים חשופים לשמש ברובם. שני המסלולים יוצאים מחוף קונוס Konnos beach, חוף נעים ומסודר עם שירותים ומלתחות ובו גם אפשרת לפעילויות ימיות, או טבילה מרעננת בסוף המסלול.

המסלול אל מערת הקיקלופ
מסלול קוי בין 1 ק"מ לכיוון, קל וזורם .
שלט ממגרש החניה העליון הוביל אותנו אל תחילת המסלול. לאואך המסלול נשקפים מראות על מפרצונים קטנים, סלעים לבנים וקצהו של קייפ גרקו. בפינות יפות במיוחד יש גם ספסלי ישיבה, למקרה שעייפתם. אנחנו נולכים לאורך כל המסלול עד סופו ולא רואים את המערה – אבל מסחרית כסופה ועליה הכיתוב : קפה קיקלופ מסמנת לנו שלא טעינו. בעל המקום סידר שולחנות קטנים מגלגלי כבלי חשמל, הציב כסאות צבעוניים ואפילו טרח ושם עציץ פרחים לכל שולחן. חיפוש מדוקדק בשנית ואנחנו מאתרים את המערה – היא ממוקמת ממש מתחת לאחד הספסלים. זו מערה גדולה ומרווחת וניכר כי האדם סייע כאן לטבע. הקיקלופ, לצערינו לא היה בבית. החזרה – באותה דרך שהלכנו.

מסלול מעגלי אל הכנסיה
המסלול מתחיל ממש בסמוך לבית הקפה , ומוביל אותנו בדיוק לכיון הנגדי. השביל לוקח אותנו דרך פריחה אביבית, המוכרת לנו מישראל . תיאור מפורט של המסלול ומפה
גם כאן המסלול זורם וקל, עם ספסלים לאורכן ומסומן היטב. הכנסיה המרוחקת כ 2 ק"מ מנקודת ההתחלה הומה מבקרים, ניתן להגיע אליה עם סירה וגם ברכב.האיש מכנה אותה "כנסית החתולים" על שם החתולים הרבים המסתובבים סביבה. לאחר זמן מה קבוצת המבקרים עוזבת ומשתרר שקט. חם כל כך ואנחנו מתישבים לנוח בצל. גם חתולי הכנסיה מעולפים מחום. הבכיר שבהם, התמקם על עדן החלון , נהנה ממש רוח קריר.

אנחנו ממשיכים בשביל לשאר האטרקציות של המסלול – קשת של סלע (מערת קשת בזעיר אנפין ) ועוד תצפיות אל הסלעים. המסלול לוקח אותנו בצד שדות אל רכס קטן – שלט קטן מספר לנו שכאן היה פעם מקדש לאפרודיטה, האלה המיתלוגית שלידתה קשורה באי. מהמקדש לא נותר כמעט כלום – אפשר רק להבחין בבסיס עגול חצוב בסלע. התחנה הבאה היא מרכז המבקרים. מרכז המבקרים הוא מבנה מודרני, המשלב בניה באבן עם מתכת וחלונות אל הנוף. המבנה חד קומתי ומשתלב יפה בנוף. יש בו תערוכה על החי והצומח בקייפ גרקו, ואפשר לקבל בו מידע על מסלולים. וכמובן – מים ושירותים.
ומשם חזרה אל החוך בשביל מקביל לזה שהגענו – רק שהוא בחלקו מוצל.

מסלולי הליכה בקפריסין – מידע נוסף
מרבית מסלולי ההליכה בקפריסין ממוקמים באיזור הרי הטרודוס, כך שאם אתם רוצים בעיקר לטייל ברגל כדי להתמקם בחלק המרכזי של האי או בהרי הטרודוס ממש. קחו בחשבון שהנסיעה אל נקודות הגישה למסלולים היא בכבישים קטנים ומפותלים.
בדרך כלל אנחנו נוהגים לסנכרן את קצב ההליכה שלנו עם הערכת הזמנים של המסלול כפי שמתואר בדף המידע. בקפריסין המסלולים מדורגים ברמות קושי בין 1 (הקל ביותר) ל3 (הקשה ביותר ). המסלולים המדורגים 1 הם מסלולים קלים מאוד ומעולים לילדים.

מעניין למה אגמי מלח כאלו מושכים בעלי חיים וציפורים – הייתי חושבת שדווקא המליחות של המים והעובדה שהם לא ראויים לשתיה בגללה תהפוך אותם ללא מתאימים לבעלי חיים…
האגמים האלה הם במליחות עדינה ויש הרבה בעלי חיים שזה דווקא מתאים להם. באגמים האלה יש כל מיני יצורים זעירים שמשמים מזון לציפורים, נקנים והיחים שתומחים בסביבתם משמשים למסתור. לגבי הפלמינגו במים המליחים חי סרטן זעיר שהם ניזונים מנו, והוא הנותן להם את הצבע הורוד.