בלוג טיולים משפחתי, הבלוג של ינינה זסלבסקי אפק
 
טיול בגליל העליון – רכסים, נחלים ופריחה

טיול בגליל העליון – רכסים, נחלים ופריחה

מסע בדרכם 2022

"אני אוהב את המסלול הזה, כי כשמטיילים בו מבינים את מבנה הגליל העליון" כך מסכם המדריך את המסלול שלנו: טיול בגליל העליון במסגרת מסע בדרכם. רכסים, ואדיות ונחלים. עליות, ירידות ושוב עליות. ועל כל צעד ושעל – ירוק. על כל צעד ושעל – פיסת הסיטוריה. על כל צעד ושעל – זכרון. 

לפני 10 שנים התקבעה בביתינו מסורת. בחוה"מ פסח אנחנו יוצאים לשלושה ימים של מסע ישראלי עם עמותת בדרכם. עמותת בדרכם שמה לעצמה למטרה להנציח זכרם של עשרה חיילי גדוד חה"ן צנחנים , שנהרגו במלחמת לבנון השניה. ההנכה היא בדרכם – דרך אהבת הארץ והטיולים בה. בכל שנה יוצאים לאיזור אחר בארץ לזכרם של :

  • רב סרן נתי יהב               • סרן יוני שמוכר
  • רב סמל בן סלע               • רב סמל עידן קובי
  • רב סמל ראשון אשי נוביק  • רב סמל עדי סלים
  • רב סמל אלעד דן             • רב סמל נאור קאלו
  • רב סמל גלעד זוסמן         • סמ"ר אורן
טיול בגליל העליון

מה נשתנה המסע הזה מהמסעות הקודמים ? בכל המסעות הקודמים טיילנו כמשפחה עם ילדינו – הפעם אנחנו מטיילים בזוג. חוויה חדשה ולא מוכרת לנו.  בכל המסעות הקודמים טיילנו בכל ימי המסע. הפעם אנחנו מטיילים רק יומיים. עקב חזרתנו מטיול באנגליה בשעת לילה מאוחרת, נאלצנו לדלג על היום הראשון וגם על הטקס המסורתי לזכרם של עשרת הנופלים.
מהבית יצאנו עם זריחה. נחפזים להגיע בזמן ליציאה למסלול. כבר למדנו שבמסעות בדרכם, מקפידים על הזמנים. במיוחד בקבוצות מטיבי הלכת. עם השנים התפתחה בטיולים האלה כבר חברותה. אותם אנשים באים שוב ושוב, שנה אחר שנה. " היכן הייתם ?  לא ראינו אתכם אתמול " אנחנו מתקבלים בחמימות על ידי מכרים וחברים למסעות קודמים. מסורת הטיולים בדרכם היא לא רק אצלינו.

טיול בקבוצה עם מדריך מאפשר לטייל במסלולים קווים או במסלולים ש"נתפרו" במיוחד בשבילינו. יהיה מורכב לשחזר באופן עצמאי את המסלולים שלנו כפי שהם, אך בסופו של כל מקטע אני מציינת אפשרויות לטיול עצמאי באיזור. על חלק הלוגיסטיקה, בחירת המסלולים והמדריכים המעולים, על האוכל ושאר הפינוקים אחראים צעד קדימה הנםפלאים.

מיחיעם ללפידות דרך נחל יחיעם, נחל ינוח ונחל בית העמק

  • אורך מסלול : 15 ק"מ
  • זמן הליכה – 8 שעות כולל הפסקות וארוחות צהריים. 
  • תוואי המסלול : ירידה בנחל יחיעם, עליה אל ינוח, ירידה בנחל ינוח אל ג'ת, ירידה אל עין מג'נונה, עליה בנחל בית העמק אל לפידות.
  • מים : 4 ליטר .
המסלול שורטט עי ידי יעל גוטר, חברה למסע בדרכם

בית הקברות הקטן ביחיעם

האוטובוס פורק את קבוצת המטיילים שלנו בחניה של מבצר יחיעם, מרגלותיו עטופים בשמלה ירוקה של עצים ושיחים.  חנן המדריך שלנו לוקח אותנו אל בין העצים, אל הכניסה לבית הקברות הקטן. שלט על הגדר מספר שזהו המקום היחיד בו אפשר היה להתכנס בתקופת מלחמת העצמאות, בחסות המבצר לא היה חשש להפגע מהכדורים.  תכנית החלוקה של האו"ם הגדירה את גבולה הצפוני של הארץ בנחל נעמן (באיזור הקריות ) והשאירה את נהריה, וישובי הגליל המערבי מחוץ לגבולות. במהרה החלו התקפות על הישובים בגליל המערבי.  שיירות משורינות שיצאו מחיפה עשו את דרכם לישובים הנצורים ועליהם אספקת מזון ומים. קיבוץ יחיעם הותקף בינואר 1948 על ידי גדוד של לוחמים שגויסו מארצות ערב ומהגליל העליון, שהתמקם בתרשיחא. לוחמי יחיעם התבצרו במבצר יחיעם, שאז נקרא אל ג'דין.  בפורים 1948 יצאה שיירת אספקה משורינת לכיוון קיבוץ יחיעם הנצור, למרות מודיעין מהמארב. ההחלטה התקבלה מתוך חשש שאם יפול קיבוץ יחיעם, יפלו גם הקיבוצים האחרים. השיירה נקלעה למארב, ובקרבות שהתפתחו נהרגו 47 לוחמים, ביניהם המג"ד בן עמי פכטר שהחליט על יציאתה.

מאחורי גדר ממוקמים ארבעה קברים : איתן זית מפקד השיירה ואישתו פנינה, אברהם קופל, ואריה פייסקוביץ. שאר הנופלים נקברו בבית הקברות בנהריה.

 נחל יחיעם

את המסלול שלנו אנחנו מתחילים בירידה אל נחל יחיעם. מזג האויר כמו בהזמנה: קריר, שמים כחולים מעוטרים בעננים, ולאן שנביט ירוק ופורח. האדמה עדיין לחה וחלקלקה מהגשם שירד בלילה. אנחנו הולכים לאט בירידה נזהרים מהבוץ.  הנחל הוא נחל אכזב. מלבד בוץ ושלוליות אפיקו יבש. אנחנו הולכים בין סלעים ,מעלינו חופה של עצים וציוץ ציפורים. מדי פעם נפתח לפנינו הנוף ואנחנו מציצים אל גבעות ירוקות, שבפסגותיהם ישובים.

 אבל הטבע לא מאכזב אף פעם במיוחד כשמטיילים עם מדריך כמו חנן. הוא גדל כאן בגליל המערבי ומכיר את המקום כמו את כף ידו.  די במבט אחד לשמים, והוא מזהה את החיוואים. מבין האבנים והסדקים באדמה הוא מזהה בעלי חיים.  אנחנו פוגשים את זחל תהלוכן האלה, ומגלים שיש מספר מיני זחלים מהמשפחה של טוואי התהלוכה. לכולם זערות המכילות חומר ארסי, שיכול לצרוב ולעורר גירוד בעור. אנחנו פוגשים נדל ארסי, ומגלים ששו מעברבית "ארבע אל ארבעין" כי יש לו 44 רגלים. הארס שלו יכול לגרום לכאבים ולנפיחו. צבעי השחור – צהוב מעדיים על ארסיותו. גם נחש קטן אנחנו פוגשים – זעמן שחור צעיר. אם כל זוחלים האלה גורמים לכם להתחלחל- אני מבינה אתכם. אגב- כולם שוחררו בשלום אחרי ההסבר.

הכפר ינוח

עוד קודם ראינו את הכפר ינוח. עכשיו אנחנו עושים את דרכינו אליו. בשעת הבוקר, שקט בשיפולי הכפר. עציצי הבתים פורחים, הכביסה מתנופפת ברוח. אנחנו מוזמנים לעצירה ולמנוחה בחצר אחד הבתים. חנן המדריך מספר לנו על ההיסטוריה של הכפר הדרוזי. 

מבצר יחיעם שממנו יצאנו לטיול הגן על הדרך ללבנון. מספרים שהכפר ינוח, היה על הדרך הזו, ובו אנשים עצרו לנוח. לכן שמו – ינוח. בגרעין העתיק של הכפר הבתים יש בתים מהתקופה התורכית. המדריך מספר לנו, שהתורכים חילקו אדמות לפי מספר הבהמות של המשפחה. אז הבהמות היו חשובות כמו בני המשפחה, ולעיתים חיו איתם באותו חדר. כשהחלו להתקבע מושגים של הגינה, הושארו בעלי החיים בקומה התחתונה של הבית, ובהמשך הועברו למבנים נפרדים.

נחל ינוח

לאחר מעבר בכפר אנחנו חוברים אל נחל ינוח. הנחל כולו מוצל, נחבא מהמטיילים ומוביל אותנו בסידרה של מפלים יבשים, חלקם ממש מאתגרים למעבר אל הכפר ג'ת.

בקצה הכפר ג'ת סמוך לברכית חורף, מעל כרם זיתים אנחנו עוצרים להפסקת צהרים. אחד הפינוקים של המסע הזה הוא שלא צריך להתעסק עם אוכל לדרך, במיוחד שמדובר בפסח. הצוות הלוגיסטי של צעד קדימה  דואג לפרישת צהריים. אנחנו עורמים על צלחתינו סלטים פחמימות ו"על האש". האוכל טעים, במיוחד עם תבלין הנוף.
הצעה למסלול טיול מתפן אל נחל ינוח

טיול בגליל העליון

עין מג'נונה ומצוקי גיתה

ואנחנו ממשיכים בדרכינו במורד הרכס, ופנינו מועדות אל בריכת עין מג'נונה. על הרכס אנחנו רואים את מצוקי גיתה. מצוקים מרשימים הבולטים מתוך המדרון – עמודים עמודים צמודים זה לזה.

את דרכנו חוצה עדר עיזים קטו אך ציבעוני במיוחד – כל צבעי הגוונים על הסקלה בין הלבן לשחור, עם מעבר דרך החום. מצידו השני של הואדי, אנחנו מבחינים בסלעים הניצבים כחומה מההר. במהרה אנחנו מגיעים גם אל בריכת – עין מג'נונה. בריכה מים שקטה בפאתי כרם זיתים. סביבה מעט שולחנות פיקניק. אנשים נחים בצל העצים. בעלי המזנון הקטן שליד , בדיוק מתקפלים. רוח של אחר הצהריים מתחילה לנשב.  

שם המקום עין מג'נונה, כלומר המעיין המשוגע, מעיד על תופעת טבע מענינת: לאחר גשמים חזקים המעיין מתמלא במהירות, ותוך מספר ימים מתרוקן. סוג מעיין כזה נקרא מעיין פועם. ההסבר לתופעה טמון בכך שפתח היציאה מהמאגר התת קרקעי, נמצא גבוהה, והמאגר צריך להתמלא מעבר לסף מסויים כדי שהמים יצאו. מרגע שמפלס המים במאגר יורד- הוא מפסיק לנבוע. כדאי לקרוא הסבר מפורט על מעיין פועם.


המלצה לטיול אל עין מג'נונה ומצוקי גיתה

עין מג'נונה

במעלה נחל בית העמק

כעת נותרה לנו רק עוד עליה אחת, מבטיח המדריך. אנחנו עולים לאורך נחל בית העמק – עד לישוב לפידות. שוב אנחנו נכנסים אל אפיק שבו שלוליות וגבים, אבל האפיק ברובו – יבש. זהו כבר סופו של היום, ואנחנו – עייפים. תסלחו לי שכמעט ולא צילמתי תמונות ? 

בכניסה לישוב לפידות ממתין לנו האוטובוס שלוקח אותנו בחזרה אל אורחן בית העמק, שבו אנחנו ישנים במסע הזה. לאורך הדרך מלווה אותנו השמש המנמיכה. אנחנו מגיעים כמעט עם אור  אחרון. 

יום ארוך, קשה, אך מספק היה. 

מנחל שעל אל חניון הזיתים בפארק גורן

  • מסלול : הליכה לאורך נחל שעל אל חירבת בילטון, הליכה לאורך דרך גיפים, עד לירידה לכיוון עין טמיר, ירחדה לנחל כזיב ועליה מצידו השני של הרכב אל חניו הזיתים.
  • מרחק :10 קליומטר
  • זמן : 5 שעות
המסלול שורטט וצולם על ידי יעל גוטר, חברה למסע בדרכם

היום צפויים לנו ירידה, עליה, ירידה ושוב עליה פותח המדריך שלנו את היום השני. זו באמת דרך שונה ומעניינת לטייל בגליל. מרבית הטיולים שלנו בגליל היו לאורך נחל אחד, ממזרח למערב (או להפך). 

נחל שעל

המסלול שלנו היום עובר לאורך נחל שעל, הסמוך למעיליה, אחד הכפרים הציוריים ביותר בגליל. האוטובוס שלנו פורק אותנו לצד כביש 89 ואנחנו מזדרזים להכנס למסלול. די במספר צעדים במורד הדרך והמדריך שלנו שולף הפתעות מבין השיחים.  תחילה הוא מוצא נשל של נחש. אחר כך הוא מסב את פנינו לפרפר יפהפה שיושב על פריחה נהדרת של שום בר. מאוחר יותר אנחנו פןגשים בכוכבת הטיול מבחינתי : עכבישה המתרוצצת ואוחזת בשק הביצים שלה. 

טיול בגליל העליון


נחל שעל הוא נחל קטן ונחבא אל הכלים. הקצר מבין נחלי הגליל המערבי רק 16 ק"מ אורכו שני יובליו: נחל נחת מצפון ונחל אשחר מדרום. בנחל וביובליו אין מקורות מים ממעיינות לכן זורמים בהם רק מי שיטפונות בחורף. בעין שעל, הנמצא בתחום השמורה, שפיעת המים דלה ומשמשת להגמאת עדרים בלבד.

נראה כי מסלול נחל שעל אינו מתוייל. לא בכל מקום סימון השבילים ברור. ערימות העלים היבשים יוצרים שכבה עבה וחלקלקה המכסה את האדמה. אבל המסלול הוא קסם . תחת חופה של חורש ים תיכוני אנחנו הולכים לאורך תוואי הנחל. מדי פעם אנחנו מפציעים מהסבך אל קרחת חורש – שם משתוללת הפריחה.

מסלול נחל שעל

אנחנו עולים במעלה המסלול אל שמורת בילטון. שמורה קטנה, הנקראת על שם חורבה מימי הצלבנים.  חורבת בילטון היתה חווה חקלאית מהתקופה הצלבנית במאות ה12 וה13. היא היתה חלק ממערך חוות וכפרים סביב מצודת המלך שבמעיליא. הרבה ממצאים המעידים על קיומו של כפר נמצאים סביב המבנה ומכלאת הצאן שבמעלה השלוחה. בורות מים, אבני ריחיים, אבנים מסותתים וטרסות חקלאיות מעידות על החיים במקום. אם שם ההחווה מזכיר לכם שמו של אגם בהונגריה, זה לא במקרה. באיזור הזה חיו צלבנים שהגיעו מהונגריה. עד היום בני משפחת ליוס, החיים במעיליא, טוענים שמקור שמם הוא לאיוש, שם הונגרי נפוץ. בטיול שלנו למעיליא התארחנו במבצר המלך, וראינו את האנדרטה שהוקמה לצלבנים ההונגרים בכפר.

לחורבה עצמה איננו מעיזים להתקרב. כיום יש בה דיר ועליו שומרים כלבים נזעמים, שמפליאים את נביחותיהם. המבנה העליון עצמם כוסה בגרפיטי. 

חורבת בלטון

הרמה  שאנחנו הולכים עליה היא אחרו ירוק ויפהפה, מכוסה פרחים לבנים וירוקים, לכל מקום שנביט ירוק. 

טיול בגליל העליון

אל נחל כזיב

אנחנו חוצים את הרמה, ומתחילים את הירידה האחרונה שלנו – אל נחל כזיב.  בתחילת הירידה התלולה למדי ישנה נקודת תצפית יפה אל נחל כזיב, ממנה ניתן לראות קטע ממסלול מים אל ים. במסלול הזה התחילה המסורת שלנו, לטייל בדרכם. לפני 10 שנים לקחתי את הגיק המשפחתי לטיול של יומיים ולינה באוהל. החוויה היתה כל כך נפלאה , שבשנה הבאה- חזרנו כל המשפחה. 

טיול בגליל העליון

נחל כזיב השנה ירוק ומלא מים מתמיד. הזרימה בנחל חזקה. אנחנו מגיעים למקום בשעות הצהריים והמקום הומה מטיילים. הומה מטיילים, אבל צל ומים יש בשפע לכולם.  יש הטובלים בזהירות את כפות רגליהם, אחרים מזנקים למים ושוקעים בו כל כולם. מתחת לעצי הדולב הגבוהים יש צל, מפלונים קטנים ופינות חמד. בחיי שאפשר להעביר כאן את כל היום.

נחל כזיב

והמים צלולים, צלולים. הדגים החמקניים משתדלים לנוע מנקודת צל לנקודת צל – עניין של הסוואה. כתמי האור, השמש והטורקיז נראים כמו תמונה אבסטרקטית.

כעת נשארה לפנינו העליה האחרונה, אל חניון זיתים שבפארק גורן. העליה תלולה וחשופה לשמש. אבל זאת העליה האחרונה! הליכה מתונה, בקצב קבוע עם הפסקות לנשימה הובילה אותנו למעלה בביטחה תוך חצי שעה.

המלצה לטיול בנחל כזיב

תם עוד טיול נפלא בדרכם.

תחת עצי הזית מחכה לנו של צוות הלוגיסטי עם ארוחת צהריים מפנקת ושאר פינוקים. כמה מילות סיום, חיבוקים ונפרדים עד לשנה הבאה .

חניון זיתים, טיול בגליל העליון

14 Comments

  1. זיוה רענן

    טיול נפלא ומסורת מאוד יפה. כל הכבוד לכם על ההתמדה. מהיומיים שלכם ניתן לקחת הרבה רעיונות לטיולים קצרים. לפני כמה שבועות הייתי ביחיעם. נראה שיש הרבה מה לעשות בסביבה.

  2. אורית מצא

    ינינה, הטיול שלכם נראה יפה ומרגש ובהחלט מספק הצצה למקומות שבחלקם פחות מוכרים. אהבתי איך המסלול הולך בעקבות אותם לוחמים ומשמש גם כסוג של הנצחה בתנועה ולא הנצחה דוממת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *