אין כמו חופשה בוילנה! וילנה האביבית מקבלת את פנינו בפרחים ובכדורים פורחים. סוף חודש מאי והעיר טובלת בירוק. השדרות והפארקים עומדים כולם בפריחת הערמונים, ובגינות הציבוריות פריחה צבעונית. מזג האויר אף הוא מאיר לנו פנים – שמים כחולים פרושים מעלינו. וילנה היא מספיק צפונית כדי שכבר בתחילת הקיץ יש אור עד מאוחר. לחופשה הזו יצאנו שלושה: אישי, הקטנה ואני. בשבועות שלפני החופשה בוילנה עסקתי באיסוף חומר על העיר וסביבתה. את תוכנית הטיול, הקישורים על מקורות מידע, ושלל המלצות על מסעדות אני מפרטת בהמשך.
הכל ערוך ומוכן להנאה מסופשבוע ארוך בעיר.
את אחר הצהריים הראשון שלנו בעיר אנחנו מקדישים להכרות ראשונה של העיר. וילנה מותירה בנו רושם של עיר אירופאית קטנה ונעימה. העיר העתיקה מלאה בבתי קפה, מסעדות וחנויות מזכרות. יש בה בדיוק את המידה הנכונה של תיירים. כזאת שגורמת לך להרגיש שמשהו קורה, אבל לא מעיקה.
העיר וילנה, שנוסדה לפני כ700 שנה, יושבת על שני נהרות. הגדול והרחב שבהם הוא נהר נריס ואילו הקטן יותר הוא נהר וילנלה. הם תוחמים את העיר העתיקה. מספר גשרים חוצים את הנהרות, וטיילת בנויה לאורכו. באחר הצהריים השמשי הגדה עמוסה ברצים, רוכבי אופניים, ומשפחות מטיילות.
מתחם העיר העתיקה כולל בתוכו כנסיות רבות, מבני האוניברסיטה, עיריה, בית הנשיא ואת הרובע היהודי. נעים מאוד להסתובב ברחובות ובסימטאות שלה. הרחובות נקיים, הבתים משופצים. מהרובע היהודי לא נשאר הרבה, מבלבד שמות הרחובות ובית כנסת אחד. “ירושלים של ליטא" על קהילתה, למדנותה ותרבותה המשגשגת חוסלה במלחמת העולם השניה. לסיפור הקהילה אקדיש פוסט נפרד.
בקצה אחד של העיר נמצאת כיכר הקתדרלה הענקית ובה פסלו של גדמינאס הדוכס מיסד העיר וילנה . מעל הכיכר מתנוסס מגדל הקרוי על שמו ושרידי המבצר שהוא בנה. המגדל הזה הוא סמלה של העיר. המגדל הוא תצפית נהדרת על העיר, וכדאי מאוד לעלות.
לפי האגדה וילנה נוסדה על ידי הדוכס גדמינאס בעקבות חלום. הוא הגיע לאזור כדי לצוד, ונשאר ללון. בחלומו נגלה אליו זאב אפור גדול ואמר לו לבנות עיר במקום הזה. גדמינאס עשה כדבריו .גדמינאס נחשב לאחד הגיבורים התרבותיים של העם הליטאי. הוא הפך את ארצו בימי שלטונו בתחילת המאה ה14 לאחת המעצמות של מזרח אירופה. הוא נחשב כשליט שהביא את הנצרות לליטא, אבל הוא עצמו נשאר פגני וככזה נקבר.
ליטא המונה כיום קרוב לשלושה מליון תושבים, היא העניה מבין שלושת הארצות הבלטיות. הסיבה לכך היא מדיניות ממשלתית שאינה נעודדת השקעות, ויזמות מקומית. הכלכלה של המדינה נסובה סביב תעשית העץ, תעשיות ביו–כימיות, ומעט תיירות. חברות גלובליות מחזיקות בליטא מרכזי פיתוח תוכנה עקב השכר הנמוך במדינה. השכר ממוצע הוא כ1000 יורו. השפה המדוברת היא ליטאית, השייכת למשפחת השפות ההינדו–אירופיות, אבל לא דומה לשום שפה אחרת מלבד הלטבית. הצעירים (גיל 40 ומטה) מדברים אנגלית מצויינת ואילו המבוגרים מדברים רוסית בלבד. זוהי עיר מודרנית, שכלכלתה התפתחה במהירות עם הפרדותה מברית המועדות ב1991 , והיא מהווה מרכז כלכלי ותרבותי של ליטא.
את הפוסטים הבאים אקדיש לתיאור מפורט יותר של פינות החמד שבהם טיילנו. בפוסט הזה המלצות ומידע שימושי.
לגלות את וילנה
במשך החופשה בילינו שלושה ימים מלאים בעיר, וחצי יום בטראקאי, הבירה הישנה של ליטא. טיילנו ברובע העתיק, עלינו לתצפית ממגדל גדמינאס, עשינו סיור בשכונת אוז'ופיס, ביקרנו בבית הכנסת היהודי, ויצאנו לאיזורי העיר החדשה יותר מעבר לנהר. ביקרנו במוזיאון העיצוב, במוזיאון האומנות המודרנית, במוזיאון הילדים, ובמוזיאון החשמל והתחבורה. חלק מהסיורים עשינו לבד, בסיוע אפליקציה ומידע מלשכת התיירות, חלק היו מודרכים.
חו]שה בוילנה עם ילדים תהיה נהדרת. כתבתי המלצות בפוסט וילנה עם ילדים
אפשר לשלב את וילנה עם טיול בקובנה או עם ערי בירה בלטיות נוספות. אם אהבתם את וילנה, אולי תרצו לבקר גם בריגה. היינו בטיול שלכת נהדר בריגה הסתוית. בקיץ גילינו את טאלין עם ילדים.
חופשה בוילנה – מידע נוסף באתרים
אתר לשכת המידע התיירותי של וילנה מצויין. יש בו מידע רב ומסודר על מזויאונים, ואתרים מענינים לצד מסלולי טיול מומלצים. כדאי מאוד לקרוא את החומר שבו.
שלד לתכנון הטיול מצאתי באתר GoTravel
מדריך vilnius in your pocket .
חומר על הפן היהודי של וילנה אפשר למצוא כאן,וכאן.
בלוג מעניין שנכתב על ידי מורה ישראלית בשליחות בוילנה.
עפר קידר, צלם ובלוגר, ביקר בוילנה חקר בה על השורשים ואפילו ראה את צמרות העצים.
גם הוד, בלוגר טיולים, אהב מאוד את וילנה וכתב עליה את ההמלצות שלו .
יואב גוש, אבא מטייל לבד, מגלה את סצנת הבארים והתרבות של וילנה.
חמישה בלוגרים שיראלים יצאו לחקור את וילנה. כאן מרוכזים קישורים לחוויות שלהם.
חופשה בוילנה – אפליקציה לסיור
אפליקציה מצויינת הממפה את העיר לאתרים שקשורים ליהדות ליטא היא discover jewish lithuania. יש בה מידע רב על כל מיני אתרים ופינות שבלעדיה לא היינו מגיעים. האפליקציה גם בעברית. המידע מופיע בכתב. (לא שמע)
סיורים
אנחנו אוהבים מאוד סיורים מקומיים. vilnius with locals מוציאה בכל יום 2 טיולים חינמיים להכרת העיר. מלבד הסיור החינמי עשינו איתם גם את הסיור הסובייטי בעלות 10 יורו. המדרכים צעירים, דוברי אנגלית מצויינת והסיורים מענינים מאוד. בעזרתם הגענו למקומות שלא ידענו עליהם.
רעבים בוילנה ?
באיזור העיר העתיקה המסעדות הן בעלות אופי תיירותי, אע"פ שבהחלט אפשר לפגוש בהם מקומיים. מרבית המסעדות מציעות אוכל ליטאי על גווניו. אפשר למצוא גם מסעדות איטלקיות.
מגוון מאכליות בעלות אופי צעיר ומעניין ניתן למצוא ברחוב "הגרמנים" ומחוץ לעיר.
ארוחת בוקר וקפה של אחר צהריים
הרשתות קפאין וקראסטום פזורות במקומות שונים בעיר. הן מציעות מגוון מאפים, סנדביצים ועוגות. בקפאין ניתן למצוא גם יוגורט וסלט. עוגות הגבינה של קפאין טעימות מאוד. בקראסטום אהבנו את המאפים המקומיים – מלוחים עם גבינה, גבינה ותרד. (שימו לב שיש גם ממולאים בבשר ועוף)
חשבון בבקשה: קפה ושוקו עד 2 יורו לכוס, מאפים 2 יורו ופחות, כוגות 2.5-4 תלוי בסוג העוגה.
מסעדות בוילנה
מסעדת דגים נורדית מקומית טעימה מאוד נמצאת לא רחוק מכיכר הקתדרלה. המסעדה מציעה מנות דג וצ’יפס, לצד סלטי דגים . טעמנו מרק דגים חם, מטובל וטעים. הקטנה בחרה במנת קלאמרי מטוגן וצ’יפס , האיש במדליוני דגים וצ’יפס, ואני במבחר סלטים.
חשבון בבקשה: ארוחה לשלושה כולל מיץ טבעי – 34 יורו.
מסעדת המבורגרים מצויינת הנמצאת קרוב לכיכר הקתדרלה. המבורגרים עסיסיים גדולים וטעימים מאודו. מומלץ מאוד סלט הקולסלאו של המקום. תוספת של תפוח וצימוקים למתכון הרגיל משדרגת אותו.
חשבון בבקשה: מחיר המבורגר נע בין 6 יורו ל 12 יורו תלוי בתוספות ובגודל .
חצ’פוריה מצויינת נמצאת ממש בלב העיר העתיקה , ממוקמת בגינה מול דוכני עתיקות. המאפים טעימים ונדיבים כמו בגיאורגיה.
חשבון בבקשה: מאפה 3-5 יורו, תלוי בגודלו ותכולתו. הקטנה בחרה במאפה גבינה, אנחנו אכלנו חצ’פורי עם בשר, תבלינים וביצה. גם המרק שהתחלנו בו היה מצויין.
המסעדה החביבה מכולם היא דווקא מסעדונת, שבה מייצרים את הפסטה טריה בכל יום. המקום בבעלות שני חברים, כשאחד מהם הוא איטלקי שהגיע לליטא בעקבות האהבה. את האהבה הזאת אנחנו מרגישים בחיוך של הצעירה שמוכרת לנו, וגם באוכל הטעים.
חשבון בבקשה: 5 יורו למנת מרק ופסטה. בכל יום יש 2 רטבים לבחירה.
מעברו השני של נהר נריס הלכנו לאכול במסעדונת קטנטונת שמגישה מאכלי פיתה ופיצה. במקום יש תנור גדול , שממנו יוצאות פיתות טעימות, חמות ונפוחות. ניסינו פיתה וייטנמית, הכוללת כדורי בשר וסלט גזר חמוץ-מתוק-חריף. שקשוקה עם גבינה מלוחה, ופיצה. הכל טעים. המנה המפתיעה היתה המרק . מומלץ!
אוכל ליטאי
חייבים לטעום אוכל ליטאי, לא ? במיוחד לאחר שהאיש רוכש ספר בישול מהודר. האוכל הליטאי דומה לאוכל המזרח אירופאי, ומבוסס לא מעט על תפוחי אדמה, כרוב, בשר, שמנת, וירקות שורש. הרחוב הראשי של העיר העתיקה מלא במסעדות ליטאיות ואנחנו נכנסנו באופן כמעט אקראי לאחת מהן. לאחר עיון ארוך בתפריט בחרנו בשיפוד בשר לקטנה, שהוגש עם בצל מתובל, חמוצים ביתיים, ועגבניות, ולאיש מרק זנב שור .
ביחד חלקנו מגש מטעמי תפוחי אדמה. לצד כדורי בצק תפוחי אדמה, נקניק תפוחי אדמה, בצק ממולא בתפוחי אדמה הוגשו גם "צפלינים" אלה הם אליפסות בצק תפוחי אדמה ענקיים ממולאים בקציצת בשר. האוכל היה טעים, ומאוד משביע.
חשבון בבקשה: מגש תפוחי אדמה 16 יורו, מרק זנב שור 5יורו, שיפודים 6 יורו.
עוד מידע על אוכל ליטאי ניתן למצוא כאן ,כאן, וכאן.
חופשה בוילנה – הפרטים הטכניים
אל וילנה: המראות ונחיתות
טסנו בחברת וייז.
וייז מקיימים שתי טיסות בשבוע בימי שלישי ושבת. הטיסה לוקחת כארבע וחצי שעות. שדה התעופה של וילנה נמצא כ6 ק"מ מהעיר ויש אליו תחבורה ציבורית נוחה. ניתן להגיע גם בטיסות של airbaltic עם קונקשן בריגה. קחו בחשבון שלעיתים הטיסה מריגה מוחלפת באוטובוס.
וילנה מקושרת היטב גם באוטובוסים עם השכנות. קווי אוטובוס יוצאים מספר פעמים ביום למדינות השכנות.
תחבורה ציבורית
התחבורה הציבורית בעיר מאוד נוחה. תחנות משולטות, לוח זמנים רשום בכל תחנת אוטובוס. נסיעה עולה 1 יורו לאדם, גם משדה התעופה לעיר.
כדאי להוריד את אפליקצית trafi .
במסגרת ההכנה לטיול קראתי לא מעט אזהרות מפני רמאויות של נהגי מוניות. אפליקצית eTaksi אמורה לסייע בעניין. נסיעה מהעיר לשדה התעופה עם מונה עלתה לנו 9 יורו.
תקשורת
במרבית בתי הקפה, מסעדות, מוזיאונים ובמלונות יש וייפיי. סים של 4GB עולה 3 יורו ואפשר לקנות בכל קיוסק בעיר.
לינה
חיפשנו מלון קטן ופשוט שיהיה במרכז העיר וקרוב לפארק לבקשת הקטנה. מצאנו גסט -האוז שנמצא בסימטה צמודה לרחוב הראשי של העיר העתיקה. צוות המלון צעיר, נעים וידידותי. המלון צנוע ומעוצב בפשטות. במלון אין ארוחת בוקר, אבל יש מטבחון ואפשרות להכין ארוחה קלה.
חשבון בבקשה: 60 יורו ללילה לחדר של 3.
אוהבת מאוד את הסדר שאת עושה לטיול – להעתיק ולנסוע!!!
תודה רבקה! כן, בהחלט לנסוע!
פוסט ממש מצוין, נותן התמצאות ראשונית בעיר ומעורר תיאבון…:-)
תודה מיכל!
חיכיתי לוילנה שלך! נשמע יעד מרתק ומיוחד. אהבתי את ההמלצות המפורטות.
תודה אורה! ליטא באופן כללי היא יעד מעניין.
מנסה להגיב פעם שנייה, מקווה שיקלט… וילנה נראית מעניינת מאוד ואני כבר מצפה לפוסטים הבאים על טיול זה, שאני כמובן מקווה שתכתבי😌
תודה ליען ! בהחלט יהיו עוד פוסטים. זו גם עיר נעימה מאוד לילדים.
ינינה, הפוסט מאוד שימושי. קבלת הפנים בכדורים הפורחים נהדרת. זה תמיד פלא בעיני לראות את הכדור המגושם העגול באוויר. המחירים נוחים לכיס וההמלצות שלך נראות מצוינות. אבל מה זה מרק זנב שור. אשקרה אוכלים זנב מבושל במרק?
אני מחכה לפוסטים על המקומות שבהם הייתם.
תודה זיוה! מרק זנב שור הוא מרק בשר וירקות שאת תפקיד הבשר משמש הזנב חתוך לחתיכות. אז כן – אוכלים חתיכה של זנב במרק. למיטב הבנתי זה מרק שמאוד נפוץ גם בספרד.
ינינה, יש יופי בגילוי הערים המזרח אירופאיות שמתעוררות לחיים. וילנה נראית נעימה לבילוי של סופ"ש ארוך. מחכה להמשך, להכיר את העיר יותר לעומק.
תודה יפעת. את צודקת , זה בדיוק הגילוי הזה. זה מרגש , מרתק, מבקרן לראות איך הם מתעוררים לחיים ידשים.
איזה יופי של פוסט. לגזור ולשמור
תודה נעה. למה רק לשמור ? לבצע 🙂
פינגבק:וילנה ההפתעה של ליטא. אחת הערים היותר שוות באירופה | הוד, נקודה.
נהניתי לקרוא את החוויה שלך.
להרגשתי מהמילים שלך אני מבין שהעיר התקדמה מאז שאני הייתי שם וזה משמח אותי
אולי הגיע הזמן לקפוץ לשם שוב.
תודה הוד , עכשיו זה הזמו – הסתו בוודאי משגע!