באופן אולי מעט מפתיע לטביה ואסטוניה התגלו כיעד מוצלח מאוד לחופשה עם מתבגרים.
למה מפתיע?
במבט ראשון אין בשתי מדינות אלה שום דבר שהוא "וואו". אסטוניה ולטביה הן שתי מדינות קטנות שטוחות וירוקות. אין נופים דרמטיים, אין הרים לטפס עליהם, והאגמים קרים מכדי לשחות.. זה לא ניו- יורק , פריז או לונדון אלא רק טאלין וריגה. אלה הן בדיוק אותם מקומות שהמתבגרים שלי נוהגים לכנות "חור" ולמשוך כתף בזלזול.
אז למה נסענו לשם?
בהחלטה כמעט ספונטנית נרכשו כרטיסים כ9 חודשים מראש, לאחר חופשה מוצלחת מאוד עם הקטנה בריגה היפהפיה בשלכת בסתו. כשהתחלתי לתכנן את הטיול נבהלתי מהמעשה הנחפז. איך עלה בדעתי לבלות שבועים בבלטיות עם מתבגרים ? אבל הכרטיסים כבר נקנו, וההזדמנויות לחופשות משפחתיות הולכות ונהיות נדירות, אז שקעתי בתכנון מדוקדק עם הרבה מחשבה והתאמת התוכניות לצרכיהם של המתבגרים.
תוצאת התכנון המדוקדק הייתה חופשת קיץ מוצלחת, נינוחה ומגבשת, שהשאירה לכולם הרבה טעם של עוד. את התובנות שלנו על טיול עם מתבגרים אני שמחה לחלוק אתכם בחלקו הראשון של הפוסט.
חלקו השני של הפוסט מוקדש לפרטי המסלול, הלינה, ההתניידות וקישורים לאתרים מהם אספתי מידע . לתכנית הטיול ופרטים הטכניים.
תובנות והמלצות להצלחת חופשה עם מתבגרים
סוד ההצלחה בטיול עם מתבגרים הוא לנהוג "הפוך על הפוך". את צורת החשיבה הזאת ניסינו לישם על המרכיבים השונים של הטיול.
חופשה עם מתבגרים – עיוותים בזמן ובמרחב
לפעמים כשאני מסתכלת על המתבגרים שלי אני לא יכולה להאמין שפעם נשאתי אותם בבטני או בזרועותי. הם ענקיים ! גבוהים, ארוכי רגליים ורחבי כתפיים. כשהם נכנסים לחדר הוא מתמלא בנוכחות שלהם. הם פשוט צריכים המון מקום!
שיקולים בבחירת מקומות לינה
בעבר כשהיו קטנים יכולנו (ואפילו העדפנו) ללון כולנו בחדר אחד, כעת הקפדנו על מקומות לינה מרווחים יותר. אצלנו בבית לכל ילד יש חדר משלו, שהיא הממלכה שלו. ישנם גם איזורים משותפים בהם המשפחה מתכנסת ביחד. על הנוחות הזאת המתבגרים לא אוהבים לוותר אפילו לא בשביל נסיעה לחו"ל.
בחופשה הזאת הקפדנו להזמין בתי נופש ודירות המאפשרות שילוב של פרטיות לצד חללים משותפים בהם יהיה זמן משפחה. בחרנו במלונות עם חדרים גדולים במיוחד. בערים השיקול העיקרי בבחירת הדירה היה מיקומה המרכזי. גילינו שדווקא עם מתבגרים זמן השהיה במקומות הלינה עולה – ולכן כדאי להשקיע בהם.
בתי נופש גדולים, מלונות מרווחים ומרכזיים הם בדרך כלל יקרים. המדינות הבלטיות הן עדין זולות מספיק כך שעלות לילה ל5 אנשים תסתכם בסביבות ה150 יורו, ועדיין תענה על הדרישות.
שיקולים לאריזה
האיש ואני כבר שנים מסתדרים ביחד עם ארון אחד, עם מזוודה אחת ואפילו טרולי אחד. אבל הם טריטוריאלים. על מנת להמנע מקריאות " הוא לקח לי!, הוא נגע לי! למה רק אני סוחב? " כדאי להקצות לכל אחד מזוודה או טרולי משלו, ולהעמיד אותה לחלוטין באחריותו. כל רכש שיעשה עליהם בחו"ל יצטרך להכנס למזוודה שלהם. הקפדנו להגדיר לכל אחד את חצי המזוודה שלו, עליה הוא היה אחראי למשך כל הטיול.
מרחקים וזמני נסיעה
כשהיו קטנים יכלו בקלות להצטופף במושב האחורי של המכונית, אבל כעת הם צריכים המון מרחב פיזי סביבם. לנסוע שעות רבות בתוך מכונית הוא מתכון בטוח לצרות. הקפדנו להזמין רכב מרווח מספיק, ולהמנע מנסיעות ארוכות. נסיעה רציפה של שעה הוגדרה כמקסימום.
תחבורה ציבורית יכולה להית פתרון מצויין. רכבת או אוטובוס לעיתים קרובות מרווחים יותר ממכונית, ומאפשרים להסתובב או למתוח איברים.
כמה זמן לטייל בכל יום ?
להפתעתינו גילינו שדווקא כשהן היו קטנים אפשר היה להספיק ביום טיול הרבה יותר. הם היו משכימי קום, שמחים להיות בחברתינו לאן שנלך, ולא היתה שום בעיה שירדמו באוטו ויועברו למיטתם. כיום כל אחד מה פיתח לעצמו שגרת השכמה\הכנות לשינה ומתקשה לוותר עליה בטיול. הם קמים לאט, לוקחים את הזמן במקלחת, וצריכים זמן לעיסוקיהם הפרטיים: זמן מחשב, זמן קריאה, זמן חברים בוייפיי. הקפדנו להשאיר להם בכל יום מספיק זמן לצרכים שלהם. חזרנו למקום הלינה שלנו מוקדם ויצאנו מאוחר.
חופשה עם מתבגרים – מה בין מלחמת העצמאות לשקט תעשייתי?
המתבגרים שלי הם עזר כנגדי. ירצו – יהיו לי לעזר וינהגו כמבוגרים, לא ירצו – יתמרדו כנגדי, ימרידו את אחיהם הצעירים ובכלל יקשו על החיים. גיל ההתבגרות הוא גיל של הגדרת העצמאות. בעוד שבחיי היומיום במשך שעות רבות ביום הם אדונים לעצמם, בטיול משפחתי הם עשויים למצוא את עצמם כנגד רצונם חוזרים להיות תחת הסינר של אבאמא.
במהלך הטיול השתדלנו לאפשר להם עצמאות רבה ככל הניתן.
השתדלנו לתכנן את הפעילויות במשך היום ולתת להם אפשרות בחירה אם להצטרף או לא. מיקום הדירה בערים אפשר להם לחזור לבד למקום הלינה אם בחרו "לחתוך" או לנו לחזור ולאסוף אותם. סיכמנו ככלל אצבע על פעילות אחת ביום כרצונם.
זו גם הזדמנות נפלאה לאתגר אותם קצת. אתם חושבים שאתם עצמאים ? בואו נראה אתכם! איפשרנו להם, ואף עודדנו אותם להסתדר קצת לבד ולתרגל את האנגלית שלהם. קפה? גלידה? עוד סנדביץ? תרכשו לבד. תבררו משהו בלשכת התיירות. י
לפעמים יש להגמיש את הכללים. למרות הרצון לא להסחב עם דברים רבים, איפשרו לקטנה לקחת עוד בובה. המוסיקנט ביקש לקחת את כלי הנגינה שלו. והגיק ? הרי לא ציפיתם שיבלה שבועיים ללא מחשב.
העובדה שהם גדולים, עצמאיים, דוברי אנגלית במידה סבירה ובעלי מכשיר נייד איפשרה לנו להנות מזמן זוגי. הרגשנו חופשיים להשאיר את הילדים במקום הלינה וללכת לטייל לבד, לבקר במוזיאון או כל פעילות אחרת בה הם לא רצו לקחת חלק. ממש כדאי ושווה לנצל את האופציה הזאת.
חופשה עם מתבגרים – אוכל, קדימה אוכל
נושא האוכל הוא נושא מרכזי בהתנהלות עם המתבגרים. אסור להגיע למצב שהם רעבים למשך זמן. מתבגרים רעבים גרועים יותר מעדת זאבים.
כשהם היו קטנים היינו אורזים לחם, ממרחים, גבינות, נקניקים פירות וירקות ולוקחים איתנו למשך היום. היינו עושים פקניק, מכינים לכל אחד סנדביץ כבקשתו. את הארוחה העיקרית, אנחנו אוהבים לאכול בערב . כיום סנדביצים זה חטיף נחמד, אבל איפה האוכל? הרעיון של סנדביצ'ים לארוחת הצהריים מצחיק אותם במקרה הטוב, או מעצבן אותם במקרה הרע.
לשמחתינו במשפחה שלנו הגורם המכריע הוא כמות ולא איכות. במסגרת הטיול שלנו גילינו כמה מסעדות מזון מהיר נחמדות. העובדה שהמחירים בארצות הבלטיות נמוכות מאפשרים לנו לא למצמץ גם כשהילד מבקש את ההמבורגר המוגדל השני שלו. הוא באמת רעב ולנו זה עולה רק 3-4 יורו.
בתכנון הטיול דאגתי לסמן מראש מיקום של מסעדת פאסט פוד אליה אפשר יהיה לקחת את המורעבים.
חופשה עם מתבגרים – להעביר את המושכות למישהו אחר
תמו הימים בהם הילדים היו הולכים לצידנו מקשיבים קשב רב להסברים שלנו. עכשיו זה יותר "אתם חופרים!" . בכל זאת רצינו שהחברה ילמדו משהו בטיול הזה. במהלך הטיול שילבנו מספר פעמים סיורים חינמיים עם מדריך מקומי. הסיורים היו באנגלית – וזהו כבר אתגר . הסיורים האלה מודרכים בדרך כלל על ידי אנשים צעירים, נחמדים ובעלי ידע שמעבירים את המידע בצורה משעשעת. אם הסיור אינו מוצלח תמיד אפשר לפרוש. ויש גם בונוס – הקטנה שלנו אינה דוברת אנגלית עדיין, לשמחתנו האחים הגדולים לקחו על עצמם את מלאכת התרגום.
ההתנהלות המשפחתית היומיומית נוסעת איתנו גם לחו"ל, כלומר אותם דפוסים קבועים שיש בבית ממשיכים גם בחו"ל. אבא נוהג, אמא מנווטת, אבא מבשל, אמא מתכננת. הילד שמתחמק מפינוי הצלחות ממשיך להתחמק גם בחו"ל. אז כדי לשבור את דפוסי ההתנהגות האלה החלטנו להפקיד את סמכויות הניהול והארגון בידיה של מדריכה מקומית. בחרנו לצאת לפעילויות אקטיביות באיזור החוף הדרומי של אסטוניה. המדריכה שלנו היתה צעירה, מגניבה ואנרגטית. בהחלט עונה להגדרה של קולית.זה שמתחמק, לא העז להתחמק כשהיא פקדה עליו לעשות משהו. הקטנה נאלצה לחתור כמו גדולה כשהיתה בסירה של המדריכה. וזה שמחלק הוראות לכולם, לפתע נאלץ לקבל הוראות מהמדריכה.
פעילויות אקטיביות נהיו אתגר מבחינתנו ההורים. המתבגרים עקפו אותנו לא רק בגובה, אבל גם ביכולות הפיזיות שלהם. בזכות המדריכה שלנו ראינו איך נראה נופש בעיניים מקומיות. היא גם מנעה מאיתנו ההורים לשקוע בחרדת יתר או להפעיל הגנת יתר על הילדים עקב פעילויות בהן אנחנו לא מנוסים. כולנו יצאנו נשכרים.
אנחנו דור מצויין
לגבי משפחתי אני יכולה לומר שאין דבר שמדגיש אצלנו יותר את פער הדורות כמו היחס לנסיעות לחו"ל. מבחינתי שום דבר לא ישווה לנסיעה לחו"ל. בתור בת להורים שגדלו בברית המועצות הזכות לבוא ולצאת כרצונך מהמדינה היא הפריבילגיה האולטימטיבית.
והילדים? אם תשאלו אותם – חו"ל זה חלק מהחיים. לא בטוח שיצליחו למנות את כל אותם מקומות בהם הם טיילו. וחוץ מזה החיים עוד לפניהם -נכון? הם עוד יספיקו לטייל היכן שירצו. ועכשיו יש חברים, עסיוקים, תוכניות. אמא למה לקחת אותנו לכל כך הרבה זמן לחו"ל?
הפער הזה יוצר מתחים וסערות תת קרקעיות במשך הטיול.
מקור המתחים העיקרי אצלנו במשפחה הם הפוטו-סטופס לאורך הדרך. תוך כדי נסיעה בדרכים כפריות אני אוהבת לעצור ולצלם, כשאי אפשר האיש מאט ואני מצלמת . העצירות האלה מעוררות לא מעט ויכוחים עם הילדים. אחרי שתיים שלוש עצירות הם זועמים "לא לעצור יותר!" , "אמא – די!" ביעדים מרוחקים, או אקזוטיים או בעלי נופים דרמטיים – אני מתקשה לוותר אבל דווקא בלטביה אני מצליחה לשחרר. הנוף הירוק והשטוח חוזר על עצמו. ולטביה היא במרחק 3.5 שעות טיסה בלבד.
מבחינתי הזמו בחו"לך הוא זמן יקר, ואני רוצה לנצל אותו היטב והם רוצים לישון עד מאוחר. את שנת הבוקר שלהם המאוחרת אנחנו מנצלים לטיול זוגי שקט – בטבע, או בעיר. נחמד במיוחד ללכת לשוק, או למאפיה הקרובה ולחזור עם מאפים חמים וטריים לארוחת הבוקר.
שיר אהובת הספן
אז בחרנו יעד שמקובל על כולם, בדקתי שהתאריך לא מתנגש עם אף מחנה, מבחן, עבודת קיץ, פרק הזמן שהוקצב מותאם , ואפילו הכללתם בכל יום אטרקציה לטעמם . אבל אז רגע לפני הם פוגשים אהבה חדשה, ולא ממש לא מתאים להם הטיול הזה…
כמו שאמרתי – עזר כנגדנו.
חופשה עם מתבגרים – המלצות נוספות לחופשה מוצלחת
חברתי אלונה בעלת הבלוג "מילים וטיולים" מיטיבה לתאר את חווית הטיול עם בנה המתבגר בפוסט נפלא על ברלין.
חברתי הבלוגרית מיכל מהבלוג "רואה עולם " אספה טיפים שימושיים מנסיונה ומנסיון חבריה להצלחת חופשה עם מתבגרים.
הללי סמדר מטיילת עם ילדיה במקומות אקזוטיים כגרך חיים. גם לה יש עיצות ותובנות בנושא טיול עם מתבגרים. לאחרונה הללי הוציאה ebook עם עיצות ורעיונות לטיול עם ילדים. לרכישת הebook בתשלום סמלי.
גם בלמטייל מצאתי עיצות מועילות.
בלטיול – תכנית הטיול ומידע שימושי
הטיול שלנו התחלק לארבעה חלקים, ושילב בין טבע לעיר לסירוגין.
חלק א – טבע בלטביה – 4 לילות
יומיים מלאים ועמוסים באיזור הפארק הלאומי גאויה Gauja המרוחק כשעה עד שעתיים נסיעה מריגה, תלוי לאיזה קצה שלו נוסעים. בליבו של הפארק המיוער עובר נהר הגאויה שבעבר שימש לנתיב מסחר ושיט. בשטח הפארק ישנן טירות ועיירות עתיקות, כפרים קטנים ובתי חוות. זהו אחד מאתרי הנופש הפופולריים בלטביה ולכן יש בו תשתית תיירותית טובה, מגוון אפשרויות לינה, מסלולי טיול ופעילויות ספורט. בזמן שבילינו באיזור טעמנו רק קטע קטן ממה שהמקום מציע. הנה טעימה קטנה בסרטון קצר שנערך על ידי הגיק. פס הקול נכתב ובוצע על ידי המוסיקנט.
פרטים נוספים על השהות שלנו באיזור הפארק הלאומי :
יום בסיגולדה – ביקור בטירה, פארק חבלים, סאונה ואטרקציות נוספות מתוארות בפוסט "אטרקציות בסיגולדה"
האם ידעתם במעבה היער הוסתר מקלט אטומי סובייטי? על הביקור שלנו במקום אפשר לקרוא כאן.
העיירה ליגטנה נראתה לנו כמו מוזיאון חי של תקופת המהפכה התעשיתית. מאמצי השימור המקומיים הפכו אותה לפנינה מטופחת אבל לא ממוסחרת. על הסיור בעיירה ובמקלט חיות הבר הסמוך ניתן לקרוא בפוסט "מסע בזמן"
נסיעה לאסטוניה – יום נסיעה
מכאן יצאנו בדרכים כפריות עם עצירות ביניים קטנות אל מעבר לגבול לאסטוניה. מעבר הגבול אינו מורגש. איש לא עוצר אותנו במעבר, הנוף לא משתנה וגם העיירות נראות דומות למדי. עצירה ארוכה ומעניינת עשינו בעיר טארטו (Tartu ) לביקור במוזיאון הלאומי. המוזיאון מעוצב יפה וכולל תערוכות מושקעות על ההיסטוריה של אסטוניה. העיר עצמה נחשבת לבירת הגרפיטי של אסטוניה. לצערי לא הקדשנו לה מספיק זמן.
חלק ב טאלין – 4 ימים
את ארבעת הימים הבאים בילינו בטאלין בירת אסטוניה. התוכנית כללה סיורים עצמאיים ומודרכים בעיר, סיור באתרים עתיקים וחדשים בה, סיור במוזיאונים, עם מתן אפשרות לילדים לוותר על חלק מהפעילויות לטובת זמן לעיסוקיהם הפרטיים. כתבתי בהרחבה על טאלין עם ילדים.
חלק ג – טבע באסטוניה האי היומאה והפארק הלאומי סומה
את ארבעת הימים הבאים בילינו שוב בטבע, והפעם בחברת מדריכה נמרצת ומגניבה בשם טרין. במהלך הימים האלה עסקנו בפעילות ספורטיבית מגוונת : קיאקים, אופניים, טיולי הליכה, קאנו. הפעילות האקטיבית מלאה חלק ניכר מהיום, אבל התחילה מאוחר לשמחתם של בני הנער, והותירה את שעות אחר הצהריים והערב לעיסוקיהם ולזמן משפחה. לפרטים נוספים על טיול הטבע שלנו באסטוניה.
חלק ד- ריגה
את חלקו האחרון של הטיול בילינו בריגה. ריגה מציעה למתארחים בה סיורים חינמיים לרבעים השונים של העיר, מוזיאונים מענינים, מסעדות מעודכנות, וארועי תרבות. טעמנו עם הילדים קצת מהכל, וכאן גם אפשרנו להם את סבב הקניות.
את המלצותינו מטיול קודם על סופ"ש סתווי בריגה אפשר לקרוא בפוסט "סופ"ש שלכת בריגה"
נהנינו מאוד מסיור רגלי מעניין ברובע אזנקאלנס בו עדיין חיים בבתי עץ
קצת על ההיסטוריה של ריגה ניתן לקרוא כאן, וכדאי להקדיש תשומת לב לאומנות בריגה.
מיכל בילתה חופשת שלכת מוזהבת בריגה בעיקבות מפה עתיקה שמצאה.
ובבלוג של רונית שומרון ניתן למצוא שפע של מידע על ריגה.
התניידות
רכב
שכרנו רכב לשלושה ימים למשך שהותינו בפארק הלאומי בלטביה והנסיעה לטאלין. החזרת הרכב ביעד שונה ממה שהזמנו דרשה תשלום נוסף. עלות כוללת כ400 יורו. הרכב הושכר דרך חברת אופרן (יורופקאר). שימו לב לשעות הפתיחה של עמדות החזרת הרכב בעיר. הן נסגרות מוקדם.
הליכה ברגל ותחבורה ציבורית
טאלין וריגה הן קטנות מספיק בשביל ללכת ברגל. בעיר טאלין נדרשנו מעט לתחבורה ציבורית שהיא נוחה, זולה וידידותית.
אוטובוס
את הדרך מאסטוניה בחזרה לריגה נסענו באוטובוס של חברת לוקס. אוטובוס חדיש, וייפיי, ערכת בידור אישית, שירותים נקיים, קפה ותה . התנאים טובים יותר מאשר במטוס. עלו, נסיעה מפארנו לריגה כשלוש שעות וחצי לכל המשפחה כ70 יורו. לילדים ובני נוער יש הנחה במחיר הכרטיס.
מעבורת לאי היומה (Hiiumaa )
במסגרת הטיול האקטיבי השתמשנו במעבורת. בין האי ליבשה שטות מעבורות מספר פעמים ביום. השיט לוקח כשעה ורבע – מסביב ים וים ושחפים. במעבורת יש קפיטריה עם אוכל אסטוניה היתי לא רע. בני הנוער אכלו והיו מרוצים.
בעת עונת התיירות מומלץ לרכוש כרטיסים מראש. מידע על לוחות זמנים ועלויות השיט במעבורת. המסלול הוא Kohukula <-> Helterma
טיסות
טסנו עם וויז לריגה, וממנה גם חזרנו בסוף הטיול. חמישה כרטיסים, שתי מזוודות ,טרומבון ואופצית פלקס עלו כ 5000 ₪.
אפשר לטוס גם עם חברת איירבאלטיק. איירבטלטיק מאפשרת טיסה חזרה מטאלין עם קונקשן בריגה.
תקשורת
אסטוניה ולטביה מרושתות היטב מבחינת וייפיי, ומקובל למצוא וייפיי בקניונים, חנויות מסעדות, מלונות ובתי הארחה.
ניתן לרכוש כרטיסי סים בקניונים. כדאי לודא שהסים אכן פועל לפני היציאה מהקניון. הפעלתו לוקחת כ15 דקות. רכשנו סים נפרד בלטביה (5 יורו ) וסים נפרד באסטוניה (8 יורו ל5GB ).
חופשה עם מתבגרים בבלטיול – לינה
בית נופש באיזור הפארק הלאומי גאויה Vejaines
זה היה מקום הלינה המוצלח ביותר שלנו בטיול הזה. זה בית עץ העומד על אי קטנטן בתוך אגם קטן – וכוכלו שלנו. בעלי הבית גרים בסמוך, והם אנשים מקסימים ונעימים. כתבתי בפרוט על חווית המגורים בבית הזה .
הדירה בריגה
הדירה בריגה comfy riga ממוקמת ברחוב שקט בקצה העיר העתיקה קרוב לשוק המרכזי וקרוב לכל האתרים המרכזיים. זהו בניין חדש שנבנה לאחרונה. בדירה יש 2 חדרי שינה סלון מרווח וגדול, מטבח מאובזר ומכונת כביסה. זה מאוד נוח לחזור הביתה כשכל הכביסה כבר נקיה .
לינה בטאלין – שמח באכסניה
אכסנית מטיילים Old Tallin Y Hostel
האכסניה ממוקמת סמוך לעיר העתיקה, נגישה לתחבורה ציבורית וקרובה למרכז מסחרי. הילדים שוכנו בחדר לשלושה עם מקלחת משותפת. אנחנו קיבלנו חדר זוגי עם מקלחת ומטבחון פרטית. את הארוחות שלנו אכלנו בחדר האוכל המשותף עם הילדים. אנחנו אוהבים לישון באכסניות כיוון שפוגשים אנשים נחמדים ומעניינים.
לינה בהיומאה – מלון קאסירי
טרין בחרה בשבילנו מלון נעים ושקט בעיצוב סקנדינבי. החדרים מרווחים ומתאימים גם לשלושה, יש בהם מרפסת קטנה המשקיפה אל היער. במלון אפשר לשכור אופניים, ובקבלה ישמחו להמליץ על מסלולי טיול.
במלון הזה אכלנו את ארוחות הבוקר והערב, והם אירגנו לנו פיקניק לארוחת צהריים. המלון מתגאה בכך שהמטבח משתמש במוצרים מקומיים : ירקות, לחם, דגים ובשר. במזנון ארוחת הבוקר העשיר, סומנו בתווית קטנה המאכלים המקומיים. לארוחת הערב אכלנו דגים מקומיים.
פרטים נוספים באתר המלון.
לינה באיזור הפארק הלאומי סומה
הפעם אנחנו ישנים בבית הארחה הנמצא בחווה. החדרים שלנו ממוקמים בקומה העליונה של בית עץ. בחזית הבית ישנו אגם קטן העומד לראשות האורחים. טרין לא מהססת וקופתץ למים להתרעננות בסופו של כל יום טיול. לנו קר מדי מכדי לחזוב על כך. בקומה הראשונה של הבית יש מטבח , סלון גדול וחדר אוכל גדול. אבל אנחנו לא משתמשים באופצית הבישול, מכיווןש אנחנו אוכלים מבישולים ביתיים מצוינים של בעלת הבית. היא גם אורזת לנו את הפיקניק לארוחת הצהריים הקלה בכל יום. החדרים פשוטים אך נעימים, בעל הבית שמח לשבת איתנו בעת האוכל ולענות על שאלות ולספר על החיים באסטוניה.
לפרטים נוספים על לינה וארוחות באתר בית הארחה
ינינה – התובנות שלך על המתבגרים הצליחו להוציא ממני דמעה. וואו איזה תובנות! ללמד בכל בתי הספר להורות!
רבקהלה- את מרגשת. אני אזכיר לעצמי את המשפט הזה כל פעם שאני חשובת שאני נכשלתי בחינוך. ותאמיני לךי עם מתבגרים יש הרבה ימים כאלה 🙂
כאילו כתבת אותי….רוצה שתהיי האמא של המתבגרים שלי…חחחח….:-)
חחח…תודה מיכל ! אולי נעשה מיזם שיתוף אמהות 🙂
ואו! על התובנות, על השיתוף, על התכנון, על הביצוע.
הזדהיתי, למדתי, גוזרת ושומרת לגמרי.
תודה רבה ליטל ! שמחה שמועיל !
איזה פוסט מעולה ינינה. אהבתי את ההומור שהתלווה לתיאורים בחלק הראשון ואת המידע המצויין שחלקת בחלק השני. מחכה מאד להמשך הסדרה!
תודה רבה אורה. בלי ההומור אנא אנו באים? אני מקווה שגם הפוסטים הבאים יענינו
צריכה לתייק את זה לעוד כמה שנים. מעולה.
תודה נעה !
ינינה היקרה
חבל שבנותי עברו מזמן את גיל ההתבגרות. הייתי לוקחת ממך את התובנות שלך של בחירה אחת לכל ילד ליום. רעיון נפלא.
אצלי זו היתה החלטה חד צדדית מתוך הבנה והכרה מה יאהבו. מזלי שקלעתי בדרך כלל. היה מעניין להכיר יעד שלא חשבתי עליו עד כה. יופי של כתבה כתבת וכל הכבוד על הסרטון של הילדים.
תודה רבה רחל. אני מאחלת לך לישם את התובנות האלה עם הנכדים.
ינינה, אני מסכימה עם כל התובנות שלך. אני למדתי להשלים עם הקימה האטית, המקלחת היסודית והזמן הפרטי, ואז זה כיף. גם אני אוהבת לטייל בבוקר למכולת או לסופרמרקט, סתם לעשות סיבוב בשטח, וככה כולם נהנים..
תודה זיוה. זה המהות של הההורות : להשלים, לקבל, להתאים את עמך ואז גם מוצאים זמן ושלוה לעצמך
פינגבק:לטביה,חופשה משפחתית בטבע - חלק א: אטרקציות בסיגולדה - אפקים מטיילים
תודה ינינה על כל המידע והתובנות שלך , שמצליחות לנסח באופן מדויק תחושות שלי בטיול עם המתבגרים הפרטיים….אנחנו נוסעים הקיץ ללטביה ומכיון שמיד משדה התעופה אנחנו יוצאים עם רכב לכיוון פארק Gauja ומן הסתם אזדקק לטייס, אולי במקרה את יודעת אם ניתן לרכוש סים מקומי גם בשדה התעופה?
תודה עדי. ממש קרוב לשדה התעופה יש קניון בשם spice ממש 10 דקות נסיעה. יש שם המון מקומות לרכישת סים. לוקח כ15 עד שהוא מופעל אז כדאי להשאר בסביבה. אנחנו הלכנו לאכול במסעדת Lido. רשת של אוכל מקומי.
פינגבק:טיול טבע באסטוניה - יערות, איים ואגמים - אפקים מטיילים
איזה יופי של פוסט. אקח לתשומת ליבי במידה ויצא לנו לתכנן טיול לארצות הבלטיות
כתבת נפלא על טיול עם המתבגרים…. מזדהה עם הכל.
תודה אנה, אניש מחה לשמוע שאני לא לבד 🙂