כשמדברים על קולינריה בטיולים, מיד חושבים על מסעדות מיוחדות, על כוכבי מישלן או על מצנפות גומיו. אבל בישול בשטח מוסיף לאוכל תבלין מיוחד – תבלין הנוף והחברה הטובה. אז נכון שכריך מושקע וקפה אל מול הנוף ישביעו גם את הבטן וגם את הנשמה, אבל למה לא לשדרג בעצם לארוחה שלמה? קיבלנו פק"ל קפה שורש לנסיון והתלהבנו. התחלנו בקפה והמשכנו לבישול מאכלים. השיפורים והתוספות שהכניסה שורש לערכה, שידרגו לנו בישול בשטח. הפוסט הזה מוקדש לארבע מתכוני בישול בשטח אהובים, שהותאמו עבור פק"ל הקפה של שורש, והצעות לארבע חניונים יפים – לבשל בהם.
פק"ל קפה שורש – (כמעט) כל מה שרציתם לבישול
רגע לפני שעוברים לבישולים ולחניונים כמה מילים על ערכת הקפה, ומדוע כל כך התלהבנו ממנה. פק"ל קפה שורש כולל :
- גזיה, שמורכבת מראש גזיה ומיכל גאז. ראש הגזיה מתחבר בקלות למיכל הגז ונפרד ממנו. לראש הגזיה מחובר מצת לגאז ,שהוא נוח לתפעול. לגזיה רגליות מתכווננות, שניתן להתאים אותן לגודל הסיר.
- ההברקה של שורש היא החלפת הפינג'אן בשני סירים. האחד עמוק ומכיל עד 800 מ"ל. כלומר גדול מספיק לבישול תבשילים בכמות נדיבה לזוג. הסיר השני קטן יותר ויכול לשמש גם כמכסה.
- בנוסף בערכה כוסות נירוסטה כפולה לקפה, ששמשו אותנו גם להגשה של רטבים או חמוצים. שלוש קופסאות מתברגות לקפה, פיצוחים, סוכר וכל מה שתרצו.
- שקית למים שמכילה עד 800 מ"ל – כדי שלא נשכח איתנו נוזלים לבישול.
כל הציוד נכנס בצורה נוחה ומסודרת לשקית שורש. נשאר גם מקום להוסיף כפות וקרש חיתוך קטן. הערכה עצמה קלה מאוד מבחינת משקל, ונוחה לנשיאה בתרמיל.
טיפים להצלחת בישול בשטח
- בישול בשטח כרוך בהכנה טובה מראש, הרי אם נשכח משהו אי אפשר לקפוץ למכולת להשלמות.
- אמנם את הגזיה מדליקים בעזרת המצת, אבל קחו אתכם גפרורים או מצית לכל מקרה.
- בשטח כמו במסעדה אוכל טוב מתחיל במרכיבים טובים וטריים. כשאפשר עדיף להתשמש בפרות וירקות טריים ולא בשימורים.
- על מנת להקל על הבישול חישבו על מרכיבים שאפשר להכינם מראש. אם המאכל כולל ביצים קשות – עדיף לבשל בבית (כך גם לא מסתכנים בביצים שבורות). בצל וירקות קשים – אפשר לחתוך מראש.
- הכינו מראש רשימת כלי בישול בנוסף לכלים שבערכה. הרשימה שלנו כוללת :סכין חיתוך טובה, קרש חיתוך קטן.
- אנחנו לוקחים איתנו כלי אוכל רב פעמיים :כף ומזלג , כוסות, וקערות לאוכל, מגבת בישול ומפת שולחן קטנה. בבקשה-אל תשתמשו בכלים חד פעמיים! לא רק שכלים חד פעמיים אינם ידידותיים לסביבה, אלא שגם האוכל בהם פחות טעים.
פק"ל קפה ואנרגיה – דייסת שיבולת שועל ופירות יבשים
דייסת שיבולת השועל נכנסה לספר המתכונים שלנו משהתחלנו לצאת לטרקים. זהו מאכל קל להכנה גם בעת בישול בשטח. את המרכיבים שלו אפשר לשאת בתרמיל גם במשך מספר ימים כפי שעשינו בטרק המשפחתי שלנו באיסלנד.
רשימת מצרכים לשתי מנות דייסת שיבולת שועל
- רבע כוס אגוזים קצוצים, ופירות יבשים חתוכים .
- 2 כפיות דבש או סוכר (ואפשר להמתיק לפי הטעם )
- תפוח חתוך לקוביות קטנות
- 200-250 מ"ל מים.
הוראות הכנה :
מציבים על אש בינונית את הסיר הגדול של פק"ל הקפה. לתוכו שופכים בזה אחר זה את שיבולת השועל, המים, תערובת הפירות היבשים, התפוחים החתוכים, הקנמון והסוכר. מבשלים תוך כדי ערבוב עד לדרגת סמיכות רצויה. אם מתאפשר כדאי להחליף חצי מכמות המים בחלב , או להוסיף חמאה – טעים ועשיר יותר. נחמד שבערכה יש שני סירים. בסיר הקטן אפשר עכשיו לבשל קפה או לחמם מים לתה.
חוף אכזיב – לינה על החוף
בכיתתו של המוזיקנט כשלמד בבית הספר היסודי התפתח לו מנהג נחמד – לסיים את השנה באירוע משפחתי של לינה על החוף. אחד החופים הקסומים ביותר ללינה הוא חוף אכזיב. הקמפינג נמצא בשטח הגן הלאומי. אנחנו אוהבים את החוף בזכות המפרצונים הקטנים שנוצרו מסלעי הגידול. השילוב של חוף ים ושל אתר עתיקות יפה במיוחד בשקיעה ובזריחה – בשעות אלה הגן הלאומי סגור מלבד לאורחי הקמפינג. את האוהלים ניתן להקים במדשאה – האוהל והציוד נשארים נקיים ולא מתמלאים בחול ים. פרטים על הקמפינג, מחירי הלינה ושעות הפעילות ניתן למצוא באתר חניון לילה אכזיב.
שימו לב ! בחופים רבים השהיה בלילה אסורה, ובחופים אחרים אינה מומלצת במיוחד בקיץ. הסיבה לכך היא שבתחילת הקיץ עולות צבות הים לחופים להטיל ביצים, ואילו בהמשך הצבונים הקטנים שבוקעים צריכים למצוא את דרכם אל המים. שהות של אנשים החוף מפריעה להם.
שקשוקה
אצלינו במשפחה שקשוקה תמיד מתקשרת ללינה בשטח. הפעם הראשונה שהרהבתי עוז לטעום את המנה הזו היתה, כשהצטרפנו לטיול משפחות עם לינה באוהל. קבוצת המטיילים היתה קבוצה ותיקה עם הווי ומסורת בעיקר בתחום הקולינריה. כולם דיברו על עוגת המשמשים של מיכל, על הבראוניז של עידית, על סלט הכרוב של ענת, ועל- הדובדבן שבקצפת הקולינרית של הטיול – השקשוקה של אסף. עד לאותו טיול נמנעתי משקשוקה. המראה המשוקשק שלה לא מצא חן בעיני. "את אוהבת ביצה? את אוהבת רוטב עגבניות? אין לך בעיה עם בצל שום ופלפלים? "-שאל אותי אשף השקשוקה. משהשבתי בכן על כל השאלות, אמר "נו, אז מה אכפת לך לנסות ? ". ניסיתי…ומאז השקשוקה לפי המכון של אסף האשף הפכה לאחד המתכונים האהובים עלינו – בטיול וגם בבית.
רשימת מצרכים למנה זוגית
- פלפל אדום או ירוק גדול
- שלוש עגבניות קטנות או שתים גדולות
- בצל קטן
- שתי שיני שום
- חצי כפית כמון, חצי כפית כורכום, מלח ופלפל.
- 3 כפות שמן זית
- 2 ביצים
- לשדרוג : גבינה מלוחה ופטרוזיליה.
שלבי ההכנה:
- חותכים את הבצל לקוביות קטנות. פורסים את שיני השום לפרוסות דקות. את הפלפל ואת העגבניות חותכים לקוביות בגודל שתרצו.
- להכנת הרוטב משתמשים בסיר הגדול שבערכה. מעמידים את הסיר על אש בינונית, מוסיפים שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
- מוסיפים את השום החתוך ואת קוביות הפלפל.
- כשקובייות הפלפל רכות, מוסיפים את קוביות העגבניות והמיץ שלהם מהחיתוך.
- מכסים את הסיר הגדול בעזרת הסיר הקטן ונותנים לזה להתבשל – כ3 דקות. מדי פעם מערבבים. כשהתערובת רכה ונוצר רוטב נוזלי, מוסיפים את התבלינים. מערבבים היטב, ונותנים להתבשל עוד קצת. מתקנים תיבול ומחלקים את הרוטב בין שני הסירים.
- שוברים ביצה לסיר הראשון ונותנים למנה להתבשל – כ3-4 דקות עד שהביצה עשויה לפי טעמכם. אפשר להוסיף לקראת סוף הבישול את הגבינה המלוחה.
- כעת מכינים את המנה בסיר השני.
חאן ממשית – בישול בשטח לאורח שחפצת ביקרו
כשאנחנו רוצים לפנק אורחים ומשפחה מחו"ל בחויה אותנטית, אנחנו לוקחים אותם למדבר. את הלילה אנחנו אוהבים לבלות בחאן ממשית. הקמפינג ממוקם ליד שרידי עיר נבטית, שהיתה אחת מהערים שהיו פרושות לאורך מסלול סחר שהוביל מחצי האי ערב אל נמלי הים התיכון. הקמפינג ערוך גם ללינת לילה בחורף – ישנם אוהלים מחוממים למשפחות. לילה עטור כוכבים ולאחריו זריחה מדברים זהובה כתומה – לא משאירים אך אורח אדיש.
פתיתים ונקניקיות – בישול בשטח שגם ילדים אוהבים
בעוד שבארצנו הפתיתים נחשבים למזון עממי, הנאכל כיום בעיקר על ידי ילדים, בעולם הפתיתים משולבים בארוחות גורמה. הפתיתים בכלל הומצאו בארץ בתקופת הצנע, כתחליף לקוסקוס או לאורז, לבקשתו של בן גוריון. מתכות הפתיתים של האיש בביתינו הוא מתכון מנצח. קל להכנה, תמיד מצליח ואהוב על כולם. אין קל ממנו לבשל בשטח.
המצרכים הדרושים למנה זוגית
- כוס פתיתים
- 300 מ"ל מים
- בצל קטן קצוץ דק
- חצי כוס פטריות חתוכות
- כפית מלח
- חצי כפי פלפל
- שמן זית לטיגון
- תוספות מיוחדות : נקניקיות
הוראות הכנה :
- מחממים בסיר הקטן של הערכה 300 מ"ל מים. משרתחו המים מורידים מהאש.
- בסיר הגדול מטגנים בצל עד להזהבה על אש בינונית.
- מוסיפים את הפתיתים ומטגנים קלות על אש גבוהה. מערבבים.
- מוסיפים את המים המורתחים מהסיר הקטן, מערבבים ומכסים.
- על אש בינונית מבשלים כ4 דקות, מדי פעם מערבבים.
- מוסיפים את הפטריות החתוכות ומתבלים במלח ופלפל.
- מבשלים עוד דקה, מכבים את אש. ומשאירים מכוסה לעוד מספר דקות.
- כעת אפשר לחמם מים בשנית – לבישול הנקניקיות.
חניוני הכרמל – נופים ירוקים כל השנה
אחד הכבישים היפים בארץ הוא הכביש העולה מעתלית אל בית אורן, ואח"כ ממשיך אל נשר. הכביש מתפתל בין פיתולי הר הכרמל, עולה מצדו המערבי וממשיך לצידו המזרחי. המראות הנשקפים מצד אחד הם יערות אורנים, ואילו מצידו השני – מבט אל מפרץ חיפה ובימים בהירים גם על הרי הגליל. לאורך המסלול ישנם חניונים רבים מהם יוצאים מסלולי הליכה ברמות שונות. בחניונים ישנם שולחנות פיקניק, עצים לצל ונוף נהדר.
מנה חמה – נודלס על פק"ל קפה
אני זוכרת את טעמה של המנה החמה בסין, שאכלתי ברכבת מביג'ינג לפני עשרים שנה, כאילו אכלתיה אתמול. מוכר החטיפים עבר בקרון וחילק לכל המעוניין מנה חמה – קערת קלקר חד פעמית עם איטריות שבורות, שני שיקים עם אבקות חשודות ובתוכן חתיכות מיובשות של ירקות. לאחר שסיים לחלק את הקערות, עבר בשנית ובידו טרמוס סדוק ובו מים חמים. ניגש אלי. מזג, כיסה בעטיפת פלסטיק ועבר ללקוח הבא. כן, המנה החמה היתה מגעילה בדיוק כפי שנדמה לכם, ואולי אפילו יותר. אני נזכרת במנה הזו בכל פעם שאני מכינה מנה חמה אסיאתית בבית- עשירה בטעמים, ירקות ירוקים טריים ומחזקת ברוטב שמפיץ ניחוח בכל הבית. את המנה החמה הזאת אפשר בקלות לבשל גם אל מול הנוף. לא לשכוח להכין מראש כמות של רוטב. ברשת יש מגוון מתכונים.
מצרכים לשתי מנות
- שתי מנות איטריות נודלס להכנה מהירה
- ביצה קשה חתוכה לשנים
- 2 פטריות שמפיניון
- בצל ירוק וסגול
- עלים ירוקים : בוק-צ'וי, פטרוזיליה, כרוב
- 2 כפות רוטב למנה חמה
- אבקת מרק – עוף או בקר
- 1 ליטר מים
הוראות הכנה
- מרתיחים מים בסיר הגדול.
- חותכים את הםטריות לפרוסות דקות, את הבצל הסגול לטבעות דקות , את העלים הירוקים ואת הבצל הירוק. את היצה חוצים לשניים.
- מכניסים את האיטריות ל5 דקות למים המורתחים לריכוכן. כשהן מוכנות מעבירים כל מנה לקערה נפרדת. אל תשפכו את המים!
- בעוד האטריות מתרכחות משתמשים בסיר הקטן לבישול ציר המרק. מוסיפים את אבקת המרק למים, מרתיחים ומבשלים לפי ההוראות.
- שופכים חצי מכמות המרק לכל קערית. אם האטריות לא מכוסות אפשר להוסיף עוד מים מהמים שבהם טבלו האיטריות.
- מוסיפים כף רוטב מנה חמה ביתי לכל קערה, ומערבבים היטב. הרוטב הוא שנותן למנה את הניחוח האסיאתי שלה.
- מסדרים בקערה את חצי הביצה, העלים הירוקים, הפטריות, מפזרים מעל את הבצלים . ובתאבון!
- אוכל אסיאתי הולך טוב עם תה יסמין. זה הזמן להתחיל לחמם מים לתה.
מצפור אל מול הכנרת והארבל
מצפור ארבל רייך ז"ל הוא אחת התצפיות היפות בארץ על הארבל, הכנרת ורמת הגולן. המצפה מנציח את ארבל רייך ז"ל, תושב יובלים, שנפל בקרב בעזה בשנת 2007. כדי להגיע לנוף המרהיב עוברים בשער עץ , ממשיכים על שביל המוביל בין שיחים ועצי תבלין אל רחבה מרוצפת באבנים. בצידה האחד סלע גדול ועליו סיפור חייו של ארבל רייך, על סלע בצידה השני חקוקות מילים שאמר כהתמנה למפקד. ובאמצע – כל היופי הזה. מכביש 65 פונים במחלף מסד-רביד החדש לקיבוץ לרביד. שילוט ברור למצרפה ארבל יוביל אתכם למקום. השעה הטובה להגיע היא שעות אחר הצהריים, כשהשמש מאירה את הכנרת.
במשך שנים אנחנו מסתובבים עם פק"ל קפה באוטו , ארוז היטב במזודת הפלסטיק שלו. כמעט ולא משתמשים בו, כי הוא כבד ומסורבל. פק"ל קפה שורש החזיר לנו את חדוות הבישול בשטח. יש לכם מתכונים אהובים לבישול בשטח ? ספרו לנו בתגובות, וננסה.
איזה יופי של פוסט!
כל הכבוד על היצירתיות
תודה רבה !
פוסט יפיפיה! אהבתי את החיבור בין החניונים ומתכונים ותוך כדי את חוות הדעת שלך על המוצר. יצירתי ומועיל.
תודה רבה רינת. אני מתכוונת לצאת לסיבוב נוסף של מתכונים וחניונים. התלהבתי
נראה ממש שימושי ונוח. תודה על המתכונים וההסבר.
תודה ! ואם יש לך מתכונים משלך – אשמח לנסות !
את לא מחמיצה שום הזדמנות להפתיע!
חחח….אני מקוה שלטובה
איזה פוסט יצירתי. כשהייתי ילדה טיילתי רק ככה עם הורי. אצלי כאמא זה התקלקל אבל יודעת להעריך את הכיף.
תודה זיוה ! יש לך הזדמנות לתיקון – עם הנכד 🙂
יופי של פוסט. הייתי צריך אותו כשהייתי בצבא, לבטח היה עוזר לי אז…
תודה ינינה.
חחח.. נשמע כמו אתגר אמיתי לסגנן מנות בישול שדה תודה בנצי!
עשית לי חשק לבשל בשטח, וגם… עכשיו אני יודעת איזו מתנה לקנות לבן הזוג שלי, יש לו כרגע משהו אחר, פחות מסודר ואתמול התבאסנו שנשכח איזה חלק ולא יכולנו להכין קפה בטיול. תודה 🧡 ועוד משהו קטן, שתדעי שמכל כותבי הטיולים, וכל הבלוגים בתחום, זה אחד מהבלוגים שאני הכי נהנית לעקוב אחריהם בתקופה ההזאת שאי אפשר לטוס לחו"ל. את מביאה משהו אחר שנעים ומעניין לי לקרוא גם בלי לתכנן טיול🌺
ליעני- עשית לי את היום! אני כל כך שמחה לשמוע! אני אשמח לשמוע רעיונות למה תבשלו בשטח. מתכננת טיול קמפינג עם הקטנה.
פוסט מעולה ינינה שעושה חשק לבשל. אהבתי את הרעיון של השקשוקה והנודלס, מדליק! ברור ונוח וצילומים מעולים.
תודה רבה שרי! כיף לקבל ממך חובבת קולינריה וסטייל – מחמאה שכזו!
בתור חובבת טיולי טבע וקמפינג ידועה, מזמן נטשתי את הבישול בשטח ומסתפקת במינימום כשיוצאת אליו. אולי התברגנתי, אולי התפכחתי ואולי סתם הזדקנתי 🙂 נראה שיצאו לכם יופי של בישולים.
כנראה שלכל אחד מוקצבת מנת הבישולים בשטח שלו. מכיוון שרוב חיי לא יצאתי בשטח – אני רק עכשיו מתחילה להנות מהז'אנר הזה.
נראה שהשתדרגתם בטיולים שלכם! ואני רק חשבתי כל זמן קריאת הפוסט איך אני לוקחת איתי כל הדרך בייצים להכנת שקשוקה מבלי שיישברו ומבלי שיתקלקלו בחום הנורא שבחוץ…
הדרך הפשוטה לקחת ביצים לפקנע זה להשתמש בתבנית שבה קונים אותה. פשוט חותכים אותה לגודל שיתאים למספר הביצים שצריכים. את התבנית מכניסים לקופסה. כדי לשמור על טריות – משתמשים בצידנית. יש צידניות קטנות בגודל של שישית בירות. זה גודל מושלם- ויש מקום גם לשאר המרכיבים. כמובן זה מתכון לפיקניק שמגיעים אליו במכונית. בשטח עדיף ללכת על דייסה או סלט טונה מביצים שבושלו בבית מראש.
לא בישלתי בשטח מאז הצופים… כבוד על הפוסט המושקע והבטוח טעים.
תודה רבה ריבי! אולי דווקא עכשיו בימי שגרת קורונה כשלא בטוח מה פתוח ומב סגור – בישול בטבע הוא פתרון לא רע.
איזה יופי של פוסט ינינה! ממש עושה חשק לצאת לשטח לטייל ולבשל!
תודה נעה!
Great ideas. Thanks !!
יופי של פוסט ואחלה צילומים, ינינה!
אהבתי את שיתוף הפעולה, שומרת לי את מתכונים (בדיוק בקמפינג).
איזה פוסט טעים עם מתכונים טעימים בשטח, תודה רבה, תמונות מקסימות כהרגלך.
תודה רבה הילה !
לא רואה עצמי מבשלת בשטח אבל הפוסט יצירתי והתמונות משגעות!! ממש כל הכבוד לכם
תודה איריס! מי יודע? או כמאמר ידינו הסוכן 007 – never say never
עם הבנזוג הנוכחי אין מצב שזה קורה לי, אבל הפוסט מגנייייב וסחתיין על התמונות!
חחח…תנסי ואולי הוא יופתע ! תודה!
פוסט נהדר ינינה. גם המקומות בהם טיילתם, גם המתכונים המדליקים וגם שיתוף הפעולה המשפחתי שלכם. אהבתי מאד 😊
תודה רבה גלית ! אני חושבת שאני בשלה לטיול בישולים בטבע גם בחו"ל .למשל בגרמניה
איזה פוסט מקסים, ינינה! ככה זה יפה להיות ממש קרוב אלי על הכרמל ולא להזמין אותי לחגיגה?! שנים שלא בישלתי בשטח אבל לגמרי עשית לי חשק!
תודה רבה מיה! בפעם הבאה נתאם.:) תכלס- זה ממש כיף לבשל בשטח
בתור מישהי שמאד אוהבת טיולים אבל מתפנקת ומתעצלת לבשל בשטח אז ממש עשית לי חשק!! אהבתי את השילוב בין החניונים והמתכונים. נהדר!
תודה רבה טלי ! תנסי פעם אחת – את עוד תופתעי
איזה רעיונות מצויינים וחיבורים מקסימים עם הטבע והשטח. פוסט מקסים.
תודה עינת ! אין כמו תבלין של שטח