בעקבות הטיול שלנו בסנטוריני, היה ברור לנו שיש מסלולי הליכה בכרתים. לטעימה ראשונה בחרנו בשנים מבין הפופולריים שבין מסלולי הליכה בכרתים. הראשון הוא קניון סמריה הדרמטי והארוך, המוגדר למיטיבי לכת, שהחזרה ממנו כרוכה בנסיעה במעבורת. השני הוא קניון אימברוס, מתון יותר עם סיפור היסטורי,שהטיול בו מאפשר לשלב עם עוד אתרים באיזור. את מי משניהם אוהב יותר ? קשה לי להחליט. מזמינה אתכם לקרוא את סיפורי הדרך, התובנות והטיפים לטיול מוצלח .
- קניון אימברוס – נוף, היסטוריה ויין על הדרך
- קניון סמריה – ברגל, באוטובוס ובמעבורת
- מסלולי הליכה בכרתים – מידע נוסף
קניון אימברוס – מסלול הליכה, יין, ומזכרות מהמלחמה
כשאני מתבוננת בתמונה המראה חיילים צועדים בקניון אימברוס נשמתי כמעט נעתקת. לפני מספר שעות גם אנחנו צעדנו בנוף הגבעות הטרשיות האלה. בעוד שאנחנו הלכנו הליכה נינוחה ונעימה, החיילים הבריטים נסו על נפשם מפני הנאצים אל ספינות שחיכו להם בסוף הקניון, להעבירם אל חוף מבטחים. אבל אני מקדימה את המאוחר.
היום שבו טיילנו לאורך קניון אימברוס היה אחד הימים המוצלחים בטיול שלנו לכרתים. הצלחנו לשלב מסלול הליכה בכרתים, עם נסיעה נופית לאורך הכביש, ביקור במוזיאון היסטורי קטן אך מרתק, ואפילו נותר זמן לטעימות יין ביקב על הדרך.
מסלול הליכה לאורך קניון אימברוס
- מרחק : 8 ק"מ
- זמן 3 וחצי שעות של הליכה נינוחה.
- ירידה: 600 מטר
- מים : ליטר וחצי
- נקודת התחלה : הכפר אימברוס, נקודת הסיום: סמוך לכפר קומיטאדס
את ארוחת הבוקר אנחנו אוכלים בבית קפה קטן וחמוד בכפר אימברוס. בעלת הקפה מציעה לנו מעשה ידיה של אמה: מאפה גבינה, בוקר תרד, עוגת גבינה קפה ומיץ ויש לנו ארוחת בוקר מושלמת מתחת לעץ תןת. נהנים מקרירות בוקר ומקרני שמש נעימה. על הסיפתח של הבוקר גומלת לנו הגברת בכך שהיא מרשה לנו להשאיר את האוטו בחניה. ואנחנו יוצאים לדרך.
תחילתו של המסלול בין בתי הכפר. חלקות מגודרות ובהן רועות כבשים ועיזים. די מהר מגיעים לערוצו של נחל. הכיוון הכללי הוא במורד הערוץ היבש. ההליכה נינוחה מאוד אבל יש לשים לב היכן הולכים. יש אבנים קטנות ויש סלעים שצריך לעבור ביניהם. תוואי הנוך הוא גבעות, מכוסות סירה קוצנים ושיחים נמוכים. פה ושם מבצבץ חצב.
אבל מרגע שעוברים את נקודת התשלום הנוף משתנה והופך דרמטי. סלעים גדולים הבולטים מתוך הערוץ וביניהם או עליהם צומחים עצים. עיזים שחורות וסקרניות משוטטות על מדרונות הערוץ. לא אחת השביל עוקף סלעים או מתפתל בינות שורשי עצים גדולים. בעבר הדרך הזו היתה הקשר היחיד בין חאניה לבין חורה-ספקיון, הנמצאת בצידם השני ובצחיח של ההרים הלבנים. הדרך שהוכשרה לטובת פרדות עדיין ניתן לראות חלקים ממנה במסלול.
כמה דברים מענינים שמדריכה נחמדה הסבה את תשומת ליבנו. בסלע יש סלעים בצבע שחור, מכנים את זה "כתב ערבי" בגלל צורתו.
יש בשמורה צמח שממש נראה כמו מרוה, אבל כמעט חסר ריח. זו לא מרווה. אבל בקרבתו, קרוב יותר לאדמה אפשר למצוא מרוה. בתמונה הצמח ההאפרפר הוא הצמח המתחזה, ואילו הירוק – הוא המרווה
על הקיר רואים מעין טיפות לבנות תלויות – אלה חלזונות אנדמיים למקום. פרפרים מרפרפים מעלינו, ובוחרים לנחות דווקא על אבנים.
המסלול נעים להליכה. רובו מוצל. מדי פעם אנחנו נהנים מהמזגן של הטבע: משב רוח שעובר בקניון ומרענן אותנו. העובדה שיש עצים כל כך גדולים וירוקים היא מפתיעה – הערוץ הרי יבש כולו.
אמנם רובו של המסלול הוא בערוץ יחסית רחב, אך לאורך המסלול יש קטעים צרים עד כדי כמטר וחצי בין דפנות הערוץ.
אנחנו מגיעים לסוף המסלול אבל לפתע אני נחרדת. שלט ועליו כתוב – עוד 8 ק"מ לים. הגברת העליזה שבודקת את הכרטיסים ביציאה צוחקת. לים שמונה ק"מ אבל לכפר זה רק 10 דקות. עוד כמה צעדים ואנחנו פוגשים את הביזנס המקומי : הסעות לנקודת המסלול וקיוסק קטן ובו אפשר לקנות מיץ תפוזים סחוט טרי.
כאמור דרך ערוץ זה נסוגו חיילים בריטים וחיילי אנז"ק לאחר קרבות קשים מול הגרמנים במלחמת העולם השניה. הם המשיכו עד לעיירה חורה ספקיון , שמהנמל שלה הפליגו לעבר מצרים. בעיירה ניתן לראות אנדרטה לזכר מבצע הפינוי הזה. צאצאי הלוחמים הבריטים באים לכאן בקבוצות לשחזר את המסע הזה.
קניון אימברוס – מידע שימושי
- את הרכב אפשר להכנות בכפר אימברוס. יש מקומות חניה בחינם. מהכפר יורד שביל אלתחילת שמורת הטבע.
- הכניסה לשמורה בתשלום : 5 יורו לאדם. שמרו את הכרטיסים עד ליציאה מהשמורה : בודקים אותם ביציאה.
- יש באמצע קיוסק עם שתיה קרה, ויש שירותים אבל לא ניתן לקנות אוכל.
- ביציאה מהשמורה יש אפשרות לקחת הסעה בחזרה לאימברוס בעלות 5 יורו לאדם. כשמגיעה ההסעה – הזדרזו לעלות. האחרון נוסע על שרפרף.
מוזיאון המלחמה בכפר אסקיפיו
לאחר מסלול ההליכה באימברוס, כמעט התבקש להתענין במאורעות שקרו כאן במלחמת העולם השניה. מהדרך ראינו שלט המזמין לבקר במוזיאון המלחמה. מוזיאון הוא שם קצת יומרני לאוסף שנגלה לפנינו. ממדובר באוסף של אדם אחד, משוגע לדבר, שאסף כל דבר הקשור למלחמת העולם השניה בכרתים. בזמן מלחמת העולם השניה הוא היה ילד כבן 10. את פנינו מקבלת נכדתו, שמספרת לנו מעט על מקור האוסף, ולוקחת אותנו אחורה בזמן..
בבית אבן קטן מסודרים ערימות מחלידות ומאובקות מעט של ציוד צבאי ואישי שננטש בכרתים בתום מלחמת העולם השניה.מראה הג'יפ, האופנועים, מוקש ימי, אמצעי תצפית, פגזים, ומכונות יריה המסודרים במרפסת, המשקיפה אל מראה כפרי פסטורלי הוא סוריאליסטי. מראה החפצים בפנים הבית – מדהים עוד יותר. נראה כי לידיו של בעל האוסף הגיע כל פריט שאשפר לעלות על הדעת מהצבאות הלוחמים. על הקיר מסודרים זה לצד זה קסדות של הצבאות הנלחמו בכרתים: איטלקים, בריטים, אז"ק, גרמנים, אמריקאים. לצידם תלויים על הקיר, רובים, מדים, כלי אוכל, מכשירי קשר, מנות קרב, ואפילו כלי חרסינה שבהם נהגו לאכול הקצינים הגרמניים. בין החפצים פזורים גזרי עיתונים מנוילנים, שמתעדים את הקרבות באי בשפות שונות.
זהו אוסף פרטי, שניכרת בו ההתלהבות של בעליו, אבל המקום דומה יותר למחסן מאשר למוזיאון. אין הסברים לא על החפצים ולא על הרקע ההיסטורי. החפצים הולכים ומחלידים, והניירות מצהיבים. ואולי דווקא בגלל זה – הוא כל כך אותנטי, והחוויה של הביקור בו היא כל כך עוצמתית. מכונת המלחמה נפרסת כאן לפרטים הקטנים ביותר שלה.
מוזיאון המלחמה – מידע שימושי
- המוזיאון פתוח מרבית שעות היום, כשבני המשפחה נמצאים בבית.
- עלות הכניסה : 5 יורו. ילדים בחינם.
- הגעה : war museum askifou בגוגלמאפס
- למידע נוסף, לסיפורו של מקים המוזיאון.
טעימות יין ביקבי דואקיס
יקב דואקיס הוא יקב משפחתי, שהוקם לפני כ 30 שנה. כיום היקב מייצר 25 בקבוקים בשנה, אבל מקפיד על בציר ידני. מרבית היינות שטעמנו היו מזנים מקומיים. מתוכם היו שנים כל כך טובים שהצטערנו שלא יכולנו לקחת הביתה. במקום יש מסעדה, ואפשר לאכול ארוחת צהריים או נשנוש וטעימות.
מבין כל האפשרויות בחרנו בטעימות 5 סוגי יינות (12 יורו לאדם) התישבנו בחצר המוצלת על ידי סוכת גפנים. ענבים גדולים ושחורים משתלשלים ממנה. לשוחלן הוגש לנו צנימים , זיתים שחורים ומים – להפיג את טעם היין מטעימה לטעימה. והטעימות גם הן מתנהלות בקצב איטי. איש אינו דוחק . לאט – ממלאים קצת מכל בקבוק. מסבירים בנינוחות על היין. דרך נפלאה לסגור את היום.
יקב דו אם אתם מבקרים בתחילת הטיול ויש יין שאהבתם – קנו לכם בקבוק להמשך הטיול.
טיול לאורך קניון סמריה – מההרים הלבנים אל הים הכחול
- מרחק – 13 ק"מ המסלול + 3 ק"מ לכפר שניתן לחסוך רובם בהסעה
- ירידה : 1000 מטר
- זמן : 7 שעות
- מים : יש מים למילוי בדרך סה"כ 4 ליטר
כרבע שעה לפני מועד יציאת האוטבוס נצפה זרם של מטיילים הממהר אל תחנת האוטובוס. לא קשה לנחש לאן פניהם מועדות : אל האוטובוס אל קניון סמריה. זהו ללא ספק המסלול הפופולרי ביותר במערב כרתים, והדרך הפשוטה ביותר להגיע אליו וממנו היא בעזרת תחבורה ציבורית. בהמשך הסיפור יתבהר מדוע. את הכרטיסים רכשנו ערב לפני ולכן אנחנו מביטים בעניין ובסקרנות בהמולה הבינלאומית לנגד עיננו. דקות ספורות לפני השעה היעודה, נכנס האוטבוס לתחנה, ופותח את תא המטען. "כל התיקים לתא המטען! " מכריזה מנהלת המשמרת ונעמדת ליד דלת האוטובוס לודא ביצוע. התיקים הם תיקי יום קטנים, והטיילים נתפסו לא מוכנים. מיד נפתחת המולת התארגנות חדשה, המלוווה בקריאות מרמור. "סה נה פה פוסיב" מזדעק תייר אחד, ומבהיר באנגלית במבטא כבד למנהלת, שיש לו ציוד צילום יקר , וארנק והוא אינו יכול להפרד ממנו. " מים, ארנקים ומצלמות, אפשר לקחת" מתרככת המנהלת. האוטובוס הנקי, ממוזג, ובו מתנגנת בשקט מוסיקה יוונית נעימה, מתמלא ומיד יוצא אל הדרך.
שעה נסיעה בדרך מתפתלת ויפהפיה ממנה ניצפים כפרים הרריים המוקפים ביערות מחטניים או במטעי זית. מדי פעם נגלה לפננו עמק או ערוץ המוביל אל הים. החסרון היחיד של הנסיעה באוטובוס היא שאין אפשרות לעצור לצילום. האוטבוס מוריד אותנו סמוך לכניסה למסלול. ההרים מבהיקים בלובנם מבעד לעצים המחטניים. מעמדת התצפית אפשר להציץ אל תוך הקניון, ולהבין איזו ירידה צפויה לפנינו.
אנחנו משלמים את דמי הכניסה ומתחילים בירידה כמעט רצופה שנמשכת למשך כמה קילומטרים ראשונים של המסלול. שביל הירידה אומנם תלול אבל מוסדר היטב. במקומות הנדרשים יש מעקות. אור השמש הוא אל מול עינינו וקשה להבחין בפרטי ההרים והקניון שמולינו, אבל המראה בכל זאת מלא הוד.
העץ הנפוץ הוא אורן קלבריאני, זן יחודי לכרתים ושונה מזני אורן אחרים הנפוצים ביוון. באופן מסורתי השתמשו בגזעו לקורות עץ ולהספקה, וממנו אספו שרף. התנאים המיוחדים ריבוי מחטים, יובש ושרף שריפה . לכן לאורך כל הדרך ניתן לראות מגוון אמצעים לכיבוי שרפת, ואסור לעשן בתכלית האיסור.
העץ השני הנפוץ מאוד לאורך הדרך וגם ביערות הוא הברוש. הברוש בכרתים הוא אינו העץ הדקיק והגבוה שאנחנו רגילים לראות, אלא הוא מוצק בזכות ענפים אופקיים. ליד כנסית ניקולס הקדוש ניתן לראות עץ ברוז אחד עב גזע במיוחד. בעבר עצי ברוז שימשו לבניית אוניות ולעמודים בארמונות כמו בקנוסוס.
והנה לפתע אנחנו נפגשים עם מים. המים צלולים, בהירים ונקיים . וסמוך אליהם מתחילים לראות עצי דולב, רחבי עלים.
קניון סמריה היה מיושב החל התקופה הפריהיסטורית. לאורכו נמצאו ממצאים עתיקים, שתי כנסיות ביזנטיות ,מצודות ונציאניות. בזמן המלחמות המורדים והלוחמים מצאו מסתור ומזון בתוכו. לאורך הדרך אפשר לראות סממנים להתישבות אנושים בדמות טרסות ובהם גידולים – בעיקר זיתים. הכפר סמריה, שבניניו כיום משמים את שומרי הפארק ומרפאה , נעזב כשהוכרז ההקניון כשמורה. מבני האבן, הטרסות, גשר האבן, נשארו כשהיו. עצי התאנה הם מקום נפלא לנוח, לאכול ארוחת צהרים . הכפר לשעבר סמריה הוא מקום טוב להתכוונן אליו לארוחת צהריים ולהפסקת מנוחה ארוכה. מכאן מתחיל החלק היפה יותר של המסלול וכדאי להשאיר מספיק זמן כדי להנות ממנו. כאן אנחנו גם פוגשים את העז המקומית.
אנחנו נהנים לשבת בצל ולהתבונן בחומט שבא לבקר אותנו. פגשנו כאלה לא מעט לאורך המסלול.
מכאן מתחיל תוואי מתון יותר שמוביל אל החלק הצר של הקניון. קטע יפה במיוחד הוא קטע שבו אנחנו הולכים על שביל המאנך למדרון, המוביל אותנו אל תוך יער מחטני. בסופו של השביל נגלה אלינו מראה מלא הוד של הקניון. מתמונה אולי קשה לתפוס את הגודל , אז חפשו את דמויות האנשים הקטנים …
ככל שמתקרבים יותר לקרקעית הערוץ , כך רואים יותר מים, וחוצים שוב ושוב את הנהר. החציה היא על אבנים גדולות או על גשרונים חמודים מעץ. בספטמבר כשאנחנו מטיילים הזרימה מועטת, אבל באביב יש ימים שהזרימה כל כך חזקה, שהמסלול סגור.
אין ספק שהחלק הזה הוא החלק הכי יפה בטיול. המים הצלולים, קירות המצוקים הסוגרים מסביב. הקטע הפופולרי ביותר של הטיול הוא שערי הברזל , קטע שבו המצוקים עולים על 300 מטר מעל הקרקעית, והמרחק ביניהם 0 3 מטר. הנה כאן אנחנו נכנסים אל השערים.
השערים מסמנים כבר את סופו של המסלול. הם מרוחקים כ קילומטר וחצי מהשער השמורה התחתון. ממנו עוד כשלושה ק"מ הליכה אל חוף הים ואל הכפר אגיה רומלי, ממנו יוצאת המעבורת.
הכפר אגיה רומלי
הכפר אגיה רומלי שכן למרגלות קניון סמריה, ומרבית תושביו מתפרנסים מהתיירים: מלונות קטנים, מסעדות, חנויות מזכרות, וחוף ים עם מים צלולים מאוד. מהכפר הזה אין דרך לצאת – מלבד במעבורות שמגיעות פעם או פעמים ביום. לכן כל מטיילי היום מתקבצים בכפר לקראת בואה של המעבורת, אבל באופן מפתיע גם כאן יש מספיק מקום לכולם במסעדות וכל אחד יכול למצוא פינה שקטה על החוף.
- שווה לשקול לאכול במסעדה ארוחת ערב, או לפחות להנות מקפה ועוגה ביתית. החזרה לחאניה תהיה לקראת השעה 21:00.
- טבילה במים צלולים היא דרך נפלאה לסיים מסלולי הליכה בכרתים. אל תשכחו לקחת אתכם לטיול מגבת, בגד ים, ונעלים למים. החוף הוא חוף של אבנים.
הפלגה במעבורת אל ספקיה
ההפלגה על הממעבורת אל העיירה ספקיה נמשכת שעה, והיא סיום נאה ליום ארוך. השיט מאפשר הצצה אל קו החוף הדרומי והעיירות שבו. כשמרחקים מהחוף ורואים את גובה ההרים, אז מתחילים לתפוס את המסלול שירדנו. קניון סמריה נראה כמו חתך ענק בהר. בניגוד לכפרים ולעיירות של צפון האיש, הכפרים כאן הם ממש קטנטנים : כמה בתים שהם בעיקר מלונות, כמה מסעדות, חוף ומעגן קטן, שבכלל מפליא שהמעבורת יכולה לעגון בו. המעבורת עושה עצירת ביניים בכפר לוטרו, שהוא לגמרי מוחבא מהעיין בתוך מפרץ. רק לאחר שהמעבורת עושה סיבוב גדול – בתיו הלבנים נגלים לעין. השיט יוצא בשעות אחר הצהריים, שעה יפהפיה להפלגה.
קניון סמריה – מידע שימושי
- אתר שמורת סמריה ובו ניתן למצוא את מפת המסלול ומידע מפורט של דרכי ההגעה .
- בתחנה המרכזית של חאניה אפשר לקנות כרטיס משולב הכולל את הנסיעה בשני האוטובוסים ואת המעבורת. כדאי לקנות כרטיסים ערב קודם. עלויות כוללת 27 יורו- 24 יורו- תלוי באיזה מעבורת יש מקום.
- אנחנו יצאנו באוטובוס של 7:45.
- מסלול ההליכה מסומן ןמשולט היטב. כל 20-60 דקות הליכה תהיה תחנה קטנה להפסקה ובה שירותים, שולחנות פיקנייק, נקודת עישון, מקום למלא מים.
- השירותים הם שירותי בול פגיעה, הנשטפים במים זורמים. גם השירותים שביקרנו בהם בסוף המסלול היו נקיים. תשתמשו בהם. לאורך המסלול יהיה קשה מאוד להסתתר, כי יש המון אנשים.
- לאורך המסלול אין אוכל. אפשר להצטייד בסנדביצ'ים וחטיפים בבית הקפה של הפארק בכניסה למסלול. המחירים הוגנים.
- כניסה למסלול בתשלום – 5 יורו לאדם. שמרו את הכרטיסים. הם נבדקים ביציאה מהשמורה.
- לאורך המסלול בתחנות העצירה ישנה מפה המתארת את קטעי המסלול מבחינת זמן הליכה ומרחק. כדי לבדוק את קצב ההתקדמות שלכם אל מול הזמן המתואר, כדי שתוכלו לחשב היטב את הגעתכם למעבורת.
- המסלול ברובו מוצל.
- אסור להכנס למי הנהר לאורך כל הדרך.
מסלולי הליכה בכרתים -מידע נוסף
אם שחבתם שכרתים היא רק בטן גב , אז טעות בידכם. יש הרבה מסלולי הליכה בכרתים, בזכות גודלו והגיאוגרפיה שלו : אי הררי, שאורכו 260 ק"מ, ורוחבו 60 ק"מ. כרתים נכננת במסלול ה E4 האירופאי שממפה מסלולי הליכה. וישנו גם "שביל כרתים" שחוצה את האי לאורכו.
הנה כמה קישורים שמספקים מידע על מסלולי הליכה בכרתים :
- רשימה של מסלולי הליכה בכל כרתים מסודרים לפי איזורים, חלקם מפנים לטיול בתשלום עם מדריך
- המלצות למסלולי הליכה במערב כרתים. מרשימה זו התחלנו
איזה נוף מלא עצמה. נראה חווייתי מאוד. תודה על כל המידע.
תודה זיוה! באמת קניונים עם נוף מרשים ודרמתי