בלוג טיולים משפחתי, הבלוג של ינינה זסלבסקי אפק
 
רמדאן כארים – המלצות לסיורי רמדאן בישראל

רמדאן כארים – המלצות לסיורי רמדאן בישראל

תמיד דמיינתי את חודש הרמדאן כמו יום כיפור מורחב: חנויות ועסקים סגורים, אווירה כבדה ורחובות שוממים. מה רבה היתה הפתעתי כשביקרתי לראשונה בישוב ערבי בישראל ברמדאן: במשך היום נראה שהעסקים כרגיל, אבל לקראת אחר הצהריים מתחיל כל הקסם: דוכנים קטנים מתמלאים במאכלים מיוחדים לשבירת הצום, נורות ופנסים צבעוניים נדלקים ועם השקיעה שלווה מיוחדת עוטפת את השכונה.  עם שקיעת החמה, מתכנסים כל ביני המשפחה לארוחת שבירת הצום, ואח"כ יוצאים לבקר שכנים ומשפחה. ברכות רמדאן כרים נשמעות מכל עבר. מאז הביקור שלי, אני משתדלת בכל שנה להגיע לסיור בישוב ערבי אחר  בארץ כדי להנות מאוירת החג. השנה הרמדאן מתקיים בין התאריכים 23 במרץ – 20 באפריל . אני מרפטת כאן רשימת המלצות לסיורי רמדאן בארץ, ומזמינה אתכם להתארח ולהכיר. רמדאן מובראכ ואביב שמח!

המלצות לסיורי רמדאן

כמה מילים על רמדאן

רמדאן, חודש הצום של המוסלמים, הוא אחד מחמשת עיקרי האיסלאם.  בחודש זה צמים המוסלמים מזריחת השמש ועד לשקיעתה. זהו חודש של התבוננות פנימית, הטהרות והתקרבות לאל. זהו גם חודש של משפחתיות וקהילתיות . סביב לצום ולשבירתו התפתחו מנהגים שונים, ומאכלים מיוחדים. הצמים מתעוררים לפני הזריחה כדי להספיק לאכול את "הסוחור", הארוחה האחרונה לפני תחילת הצום. לאחר השקיעה מתכנסת כל המשפחה לארוחת האיפטר ארוחת שבירת הצום. לוח השנה המוסלמי נמדד על פי הירח ואין בו שנים מעוברות להתאמה לשנת השמש. ולכן חודש הרמדאן "נודד"מוזז אחורה בכל שנה ב11 יום.  ביום ה27 לרמאדן מציינים את את לילת אל קדר, בו לפי האמונה ניתן הקוראן למוחמד. עיד אל פיטר מסיים את הרמדאן.

בחודש הרמדאן מברכים "רמדאן כרים" (שפירושו "רמדאן נדיב") או "רמדאן מובראכ" ( שפירושו "רמדאן מבורך"), ו"כל עאם ואנתום בחיר" , שפירושו "כל שנה ואתם בטוב" וזוהי ברכה שכמעט בכל אירוע וחג אפשר לברך. ואם כבר מדברים על מילים בערבית, אחת ההנאות שלי בלימוד ערבית , זה ההקשרים שאפר לעשות לשפה העברית. לא במקרה המילים איפטר (ארוחת שבירת הצום), עיד אל פיטר (חג סוף הצום) ואפילו המילה פוטר – ארוחת בוקר , כוללים בתוכן את השור פטר – כי הן כולן מציינים את הרגע שבו שוברים את הצופ ונפטרים מן הרעב.

זוהי רק טעימה קטנה ממנהגי הרמדאן. מזמינה את כם לשורה של המלצות לסיורי רמדאן, במסגרתם תוכלו להכיר את המנהגים ולהתארח אצל השכנים.

המלצות לסיורי רמדאן

המלצות לסיורי רמדאן בואדי עארה

עמותת מרבד ירוק הוקמה על ידי תושבי האיזור יהודים וערבים במטרה לקדם את התיירות באזור וואדי עארה. חברי העמותה מאמינים, שדרך התיירות נוכל לחזק את הקשר בין תושבי האיזור, ולטפח את התדמית החיובית של האזור וכלכלת תושביו. בנוסף העמותה מקדמת פרויקטים חינוכיים באיזור. 

במסגרת הטיולים שלנו יצא לנו להכיר מפעילי העמותה, ולסייר בישובים שונים בואדי עארה, גם מחוץ לרמדאן.  כך למשל ביקרנו בגלריה ארבסק לקליגרפיה בכפר קרע, בסיור קולינריה, תרבות ולקראת עונת החתונות באום אל פאחם, ופגשנו את טלי גאון ממקימי העמותה.

למידע ולהרשמה לסיורי רמאדן

סיורים עם עמותת דרכים שלובות – מרכז הארץ

מקדמת חברה משותפת על ידי פעילות תיירות חברתית וחינוכית ביישובים ערביים בישראל. דרך סיפוריהם האישיים, מדריכים מקומיים מספרים על היישוב שלהם ועל החברה הערבית-פלסטינית בישראל.  הסיורים מספקים הצצה אישית לחיי היומיום בישוב, לאתרים היסטוריים ולתרבות המקומית. הסיורים מתקיימים כל השנה אבל ברמדאן הם חגיגיים במיוחד. כתבתי על חוויותי בסיור של עמתת דרכים שלובות בטייבה ברמדאן.

תפדלו – החוויה הבדואית ברהט 

תפדלו , בבקשה בערבית, היא המילה ששמעתי אותה הכי הרבה ברהט, כאשר התארחתי בה במשך שבוע שלם בקיץ שעבר.  התגוררתי בביתם של איברהים ונידאל, ובכל בוקר יצאתי ללימודי ערבית במתחם העבודה הסמוך למסגד. אחר הצהריים יצאתי עם חברי ללימודים לסיורים ואירוח ברחבי העיר. אבוי לבושה – עדין לא העליתי פוסט מסכם על חוויותי- אבל זה לא מונע ממני להמליץ בכל הלב על ביקור ברהט ברמדאן.  השבוע במחיצת ניד'אל ומשפחתה היה אחד השבועות החוויתים בחיי, ואפילו למדתי מעט ערבית.

רהט היא העיר הערבית השניה בגולדה בארץ, ואולי בעצם הראשונה ועקפה את נצרת. בשנים האחרונות יוזמות כלכליות תרבותיות חברתיות וכלכליות קורמות עור וגידים תחת החברה הכלכלית של רהט, מרכזי תרבות חדשים נפתחים, השוק הבדואי התחדש, מרכז אומנות שבו פועלים אומנים מהעיר ועוד. אני מזמינה אתכם להתרשם מחווית הביקור שלי ברהט ברמדאן לפני הקורונה. אין לי ספק שהטעם הטוב של האירוח הזה הביא אותי לשבוע שלם ברהט. על חווית לימוד הערבית והשבוע ברהט תוכלו לראות באינסטגרם שלי.

להזמנת סיורים וביקורים ברמדאן ברהט

ניד'אל תמיד תשמח לארח אתכם ואת משפחתכם לארוחה, בכל השנה. המלצה חמה שלי לקשר מניד'אל להכין את סלט החצילים שלה .ליצירת קשר עם ניד'אל 054-459-1624

ארוחה וסיור בבקעה אל גארביה 

שאד'ה מוואסי מבקעה אל גרביה, שמבשלת בידיים טובות מזמינה אתכם להצטרף לסיור ולארוחה בבקעה אל גארביה. שאד'ה צעירה, דקיקה וחייכנית, נראית כילדה אבל היא בעצמה אמא לשלושה ובשלנית מיומנת. במקצועה היא ספרית אבל בזמן הקורונה, כשחשבה על החיים לאן ? הבינה שמה שהיא הכי אוהבת לעשות זה לבשל.

שאד'ה מארחת בביתה משפחות וקבוצות עד 50 איש, או שולחת טייק אווי. לכבוד החג שאד'ה חברה לדודה איברהים מדריך הטיולים – איברהים ידריך אתכם ברחבי הכפר, ושאד'ה תבשל מטעמיה. את שאד'ה הכרתי במסגרת סיור במועצה אזיורית מנשה, שמקפידה לשתף ביוזמות שלה גם את השכנים. שאד'ה בוגרת קורס מספרי סיפורים מקומיים של מועצה איזורית מנשה, תספר על החיים, על מנהגים ואיך זה להיות יזמת בחברה הערבית ( למזל יש לה בעל מפרגן! )

ליצירת קשר עם שאד'ה בטלפון ובווטסאפ 050-6910831 או באינסטגרם של שאד'ה

שבט אחים בטבאש

אירית גוריון ובן זוגה חיים בישוב הבדואי טבאש כבר שנים רבות. בטבאש הם הקימו בית וגידלו את ילדיהם ויצרו קשרים וחברויות עם שכניהם הבדואים בכפר. את אירית, ואת הסיפור המיוחד של המשפחה שלה ועוד אנשים מעוררי השראה בטבאש הכרתי בסיור בטבאש

לכבוד הרמדאן מזמינה אירית להגיע לטבאש לסיור  של כשעתיים.הסיור תחיל במסגד עם הסבר על מנהגי הרמדאן ולסיום הצטרפות למשפחה לארוחת איפטאר לשבירת הצום. למידע נוסף וליצירת קשר עם אירית.

המלצות לסיורי רמדאן

במדאפה הגלילית בכעביה

ויפקי סלמנה הוא מורה דרך מתגורר בכפר כעביה בצפון. ויפקי משמר את המסורת הבדואית, את טקסי קלית התקפה ואירוח במדאפה שלו. מדאפה פירושה מקום שבו מתארחים. מזמין אותנו להגיע למדאפה שלו לכבוד הרמדאן. ויפקי מזמין לסיור במסגד הכפר ולסיור ברחובות המתכוננים לשבירת הצום. אפשר להצטרף לארוחת איפטר, לסדנת קפה ולשמוע סיפורי מורשת. לפני שויפקי החל לעסוק בתיירות הוא היה מורה, ונראה שהרצון ללמד ולהסביר בצורה מעניינת מעולם לא עזב אותו. בכל יום מימות הרמדאן הוא מפרסם חידה הקשורה לישובים ערביים בישראל. מוזמנים לעקוב אחרי דף הפייסבוק שלו.

  • לתיאום סיור עם ויפקי 054-2280909

4 Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *